Aug03_22

Vrijdag 22 augustus 2003 – En toen waren het er zeven!

De egeltjes komen steeds brutaler hun nest uit. Vanmorgen ging moeder even water drinken (ze drinkt erg veel uit het bakje, waar zou ze helemaal water moeten halen als ik dat niet zou neerzetten?) en rollebolden de jonge egels uit hun nest. Zeven stuks! Ze kijken al goed uit hun doppen, zijn al groot en dus zeker zo’n drie weken oud. Als alles binnen zit, moet dat een enorme beestenboel zijn, al die egels bovenop elkaar. Al met al genieten we bijzonder van dat jonge leven in de tuin.

‘k Kom nog even terug op de zeldzame gestreepte strandloper die ik dinsdag was wezen bekijken. Ik schreef een ‘strandloper uit Amerika’, maar ik heb inmiddels te horen gekregen dat het waarschijnlijker is dat de vogel uit (Oost-)Siberië afkomstig is, natuurlijk nog een giga-afstand. Gestreepte strandlopers broeden namelijk zowel in Amerika als in Siberië. Om het ingewikkeld te maken: bij ons wordt ook wel eens de Siberische strandloper gezien, die is nog zeldzamer. De Siberische strandloper lijkt op de gestreepte strandloper die uit Siberië komt….

Verder had ik opgevangen dat het bollenveld waarop de strandloper liep, onder water was gezet ter bestrijding van aaltjes. Hierover kreeg ik te horen dat het waarschijnlijk gaat ter bestrijding van de schimmel zwartrot. Die schimmel zou verdwijnen als een perceel zo’n zeven weken onder water staat. Dat betekent dat de strandloper nog circa drie weken gezien kan worden, als de vogel althans niet eerder wegvliegt. Ten slotte: ik schreef dat er een bonte strandloper bij de gestreepte liep, maar voor de tweede keer in een paar weken hutselde ik de namen van die vogels door elkaar, het was een kleine strandloper.

Kleinestrandloper190803

Kleine strandloper (Calidris minuta – Little Stint) op 19 augustus op het bollenveld in Polder Elstgeest, let o.a. op de korte snavel. Het is waarschijnlijk een juveniele vogel, te zien aan het lichte voorhoofd.

Grotezilverreiger180803

Een beetje opletten en er is in onze polders allicht een grote zilverreiger (Casmerodius albus – Great Egret) in of aan de rand van een slootje te zien, zoals deze maandagavond 18 augustus in de Wilckplas.

Het was vanavond rustig in De Wilck. Een minuutje miezerde het, op een paar eerdere druppels na de eerste neerslag na vele weken, en volgens de voorspellingen ook weer de laatste. Het is overal kurkdroog, het water in De Wilck staat uitzonderlijk laag. Net als woensdagavond was een graspieper een laat jong met rupsen aan het voeren. Verdere waarnemingen o.a. 15 watersnippen, 1 gele kwikstaart, 18 goudplevieren, 2 witgatten, 18 kemphanen, 2 buizerds, 1 juveniele bruine kiekendief, 14 aalscholvers, 4 zwarte ruiters, 1 juv. purperreiger en 1 juv. koekoek.