Atlas van de Nederlandse Broedvogels

Nederlandse Fauna 5

Atlas van de Nederlandse Broedvogels

Verspreiding * Aantallen * Verandering

 

Auteur

SOVON Vogelonderzoek Nederland

Uitgave

Naturalis / KNNV Uitgeverij / EIS-Nederland

2002, 584 pagina’s

23 x 30,5 cm, harde omslag

ISBN 90 5011 161 0

Prijs

€ 62,50

Atlas van de Nederlandse broedvogels

BESPREKING

In 2002 verscheen de SOVON-Broedvogelatlas. Het was het indrukwekkende resultaat van een geweldige teloperatie van zo’n 2600 vogelaars in 1998, 1999 en 2000, waarbij 236 soorten als Nederlandse broedvogel werden gesignaleerd, waarvan 29 exoten.

De eerste broedvogelatlas betrof de jaren 1973-1977, er werden een kwart eeuw later 33 soorten meer als broedvogel (merendeel exoten) vastgesteld, waaronder roodhalsfuut, kleine zilverreiger, grote mantelmeeuw, oehoe, kolgans, brandgans. Ook bleken broedvogels verdwenen te zijn, zoals goudplevier en waarschijnlijk griel, bosruiter en waterspreeuw.

Opvallender misschien nog was wel de dramatische achteruitgang van soorten als korhoen, ortolaan, kuifleeuwerik, klapekster, grauwe gors, velduil, kemphaan, grote karekiet, zwarte stern, watersnip enz. Zeer sterke toename was er van grauwe gans (+1178%!), kruisbek, kleine mantelmeeuw, blauwborst enz.

De Broedvogelatlas staat boordevol met dergelijke gegevens, maar het is zeer leesbaar samengesteld. Van alle broedvogels worden uitgebreide gegevens over voorkomen en verspreiding gegeven, met kaarten over huidig broedgebied en de veranderingen van broedgebieden ten opzichte van de eerste atlas.

Het boek is de afgelopen jaren veel lof toegezwaaid, ik hoef dat niet nog eens te doen. Het boek staat bij mij binnen handbereik: voor iedereen die serieus met waarneming en studie van onze vogels bezig is, is dit een onontbeerlijk naslagwerk. Plus een handige index/bladwijzer.

SAMENVATTING

De SOVON-Broedvogelatlas 1998-2000 is een standaardwerk dat een schat aan informatie bevat. Het is onmisbaar voor vogelaars die alles over het voorkomen van broedvogels in ons land willen weten.

23 januari 2004