Jun04_29

Dinsdag 29 juni 2004 – Pink in de sloot

Pink290604K

Een typisch Hollands beeld mag je dit wel noemen: een koe in de sloot! Boeren moeten zeker in deze tijd van het jaar nogal eens uitrukken, wanneer de kalveren voor het eerst de wei ingaan en nog niet goed weten dat een sloot niet alleen vol staat met water maar dat die ook behoorlijk diep kan zijn.

Pink_0_B290604

Op de foto links de benarde positie waarin de pink verkeert, met moeite kan ze haar kop boven water houden. Voorbijgangers hadden de politie gebeld, ik ben naar de dichtstbijzijnde boerderij gegaan, De Beukehof aan het Spookverlaat in Hazerswoude-Dorp. Het kalf bleek daar inderdaad van afkomstig te zijn.Vader Henk en zoon Wouter Beukeboom schoten snel te hulp.

Pink_F_I290604

Eerst wordt de pink naar een wat minder steil stukje gesleept.

Pink_O_P290604

Erg meehelpen doet het vermoeide dier niet meer als het op de kant wordt getrokken.Terwijl nieuwsgierige leeftijdgenoten aan komen rennen, wordt de operatie vakkundig en snel afgerond en heeft het kalf weer vaste voet onder de poten.

Vanmorgen ook nog gevogeld. In De Wilck twee al flinke juveniele kleine plevieren, een adulte purperreiger kwam vissen. Voor de Amaliahut staat het riet erg hoog zodat het uitzicht nogal beperkt is, daarom over de Kruiskade geslenterd. Veel insecten in het lange gras, waaronder tal van gewone oeverlibellen. Verder o.m. luid zingende zwartkoppen, kleine karekieten, holenduiven, buizerds, een grote groep jonge koolmezen. Op de rand van een roofvogelnest lag een dood donsjong, ik vermoed van een buizerd.

Kneu290604

Kneu (Carduelis cannabina – Common Linnet) in De Wilck. Vrouwtjes en jonge vogels lijken sterk op elkaar, dit is vermoedelijk een juveniele vogel omdat kin een keel nogal egaal waren (op de foto minder goed te zien), mogelijk zelfs een jong mannetje vanwege de enigszins warmbruine bovenveren.

Bessenbandzwever290604

Langs de Kruiskade veel insecten, zoals deze mooie bessenbandzwever (Syrphus ribesii), een algemeen voorkomende zweefvlieg.