Donderdag 1 juli 2004 – Wat mooi, die gekraagde roodstaarten!
In de tuin van mijn broer Gerrit en schoonzus Anneke aan het Oosteinde in Oud-Alblas, waar aan de oevers van De Alblas en aan de rand van de polders toch altijd al volop van de natuur te genieten valt, zitten sinds enkele dagen gekraagde roodstaarten. Prachtige vogeltjes die ik daar in mijn jeugd vaak zag maar die in het drukke westen nu veel zeldzamer geworden zijn.
Man gekraagde roodstaart (Phoenicurus phoenicurus – Common Redstart, male). Het mannetje liet zich heel moeilijk fotograferen: even vlug wat voer overdragen en dan weer weg. Slechts eenmaal kwam hij heel dichtbij, zo dichtbij dat ik mijn apparatuur niet scherp kon stellen!
In de Broedvogelatlas van Sovon staan in het gebied van Midden-Holland, inclusief de Alblasserwaard, heel wat rode stippen: daar is de vogel nagenoeg verdwenen. “Een geweldige aderlating” in dit gebied, aldus de atlas. Ik heb ze enkele jaren geleden nog langs de Lek in Streefkerk gezien, maar verder in mijn geboortestreek niet meer (wel in de duinen).
Bedelende juveniele gekraagde roodstaart (Phoenicurus phoenicurus – Common Redstart, juvenile).
Het is niet geheel duidelijk hoeveel gekraagde roodstaarten, lid van de lijsterfamilie, er nu precies zijn. In elk geval een vader en twee juveniele vogels. Ik heb geen vrouwtje gezien, terwijl de jonge vogels toch steeds aan het bedelen waren, maar ik zag alleen pa die voederde. Mogelijk heeft moeder zich een dezer dagen doodgevlogen: er was een vogeltje tegen het raam geknald, er hadden heel wat veertjes gelegen maar die waren vanmiddag door de wind weggevaagd.