Nieuwe Insectengids

Nieuwe Insectengids

en

Insectengids

 

Nieuwe Insectengids

Schrijver

Michael Chinery

Uitgave

Tirion, Baarn, 5e druk 2003

320 pagina’s, 12 x 20 cm, harde omslag

ISBN 90 5210 499 9

Prijs

€ 29,98

 

Insectengids

Schrijver

Heiko Bellmann

Vertaling en bewerking

Wijnand R.B. Heitmans

Uitgave

Tirion, Baarn

2e druk 2003, 446 pagina’s, 13 x 19 cm

ISBN 90 5210 132 9

Prijs

€ 27,98

BESPREKING

De laatste tijd krijg ik regelmatig vragen over insecten. In deze tijd van het jaar zijn er uiteraard talloze te zien en probeer ze maar eens op naam te brengen! Tirion Natuur heeft in 2003 herdrukken uitgebracht van twee populaire gidsen. De Nieuwe Insectengids is oorspronkelijk in 1977 (in Nederland in 1986) verschenen, de Insectengids in 1999.

Nieuwe Insectengids (tekeningen)

Het boek van Michael Chinery is ‘oud’ en vertrouwd. Met grote nauwkeurigheid zijn ruim duizend soorten getekend met in totaal zo’n 2300 tekeningen en schetsen. Het gaat om insecten plus een aantal spinnen die voorkomen ten westen van de lijn Finland-Adriatische Zee.

Bij de soorten zijn korte beschrijvingen opgenomen en wordt vermeld of ze in Nederland en België voorkomen. Een team van deskundigen uit beide landen was betrokken bij de Nederlandse vertaling (deze nieuwe druk is nog in de oude spelling).

Insectengids (foto’s)

Ook in deze gids van Heiko Bellmann worden circa duizend van de 35.000 in de Benelux voorkomende soorten behandeld. Van elk insect worden kenmerken, voorkomen en bijzonderheden genoemd.

Van elke soort zijn een of meer foto’s afgedrukt (1400 in totaal). Er is een uitgebreide inleiding over insecten en er zijn bovendien zo’n vijftig spinnen opgenomen.

Vergelijking

Wat is makkelijker, foto’s of tekeningen? Voor beide vormen van illustreren is wat te zeggen. Zeker kleinere insecten komen op foto’s minder goed tot hun recht, met tekeningen kan je meer details laten zien. Foto’s zijn natuurgetrouwer, de houding en de kleuren zijn échter.

Als je een echte insectenkenner wilt worden, heb je aan één gids niet voldoende; dat geldt trouwens voor alles in de natuur. Móét je kiezen, dan gaat mijn voorkeur uit naar de fotogids omdat herkenning via de foto’s wat makkelijker lijkt.

Hoewel in beide gidsen zo’n duizend insecten staan, is er toch een flink verschil in de behandelde soorten. Uiteraard komen algemene insecten in beide boeken voor, uit de talrijke minder algemene soorten hebben de auteurs vaak een verschillende keuze gemaakt.

SAMENVATTING

Vorig jaar zijn herdrukken verschenen van twee goede insectengidsen. De Nieuwe Insectengids bevat getekende illustraties waarop details goed tot hun recht komen. De Insectengids is een fotoboek, dat levert natuurgetrouwe(re) afbeeldingen op.

 

14 augustus 2004