Zaterdag 21 augustus 2004 – Reddingsoperatie boomvalk
Het goede nieuws is dat de jonge boomvalk nog leeft, het slechte nieuws is dat hij een poot heeft gebroken. Het is nu afwachten of de vogel in het vogelasiel Oegstgeest volledig kan worden ‘gerepareerd’. Gezonde poten zijn voor een boomvalk, die zijn prooi nu eenmaal met zijn poten vangt, van levensbelang.
Het broedsel van de boomvalken in hoogspanningsmast 58 bij de Vierheemskinderenweg in Hazerswoude-Dorp heeft de wind niet bepaald mee gehad. Op een oud kraaiennest had ma twee eieren gelegd. Dat het er twee waren wisten wij van de schilders die tot ontzetting van Aad Zevenhoven en mij op 30 juni in de mast waren geklommen voor wat laatste werkzaamheden.
Toen wij ervan hoorden, er snel naartoe gegaan om de mannen te waarschuwen. Gelukkig kwamen zij vlot weer naar beneden omdat hun werk af was, zij hoefden alleen nog maar iets af te schilderen. Het van angst schreeuwende ouderpaar was niet lang verstoord geweest. De schilders trof overigens geen blaam: zij wisten niet dat daar een nest was.
Op vrijdag 6 augustus ging roofvogelkenner Guido Aijkens een kijkje nemen bij het nest, dat slechts van grote afstand te zien was. Als je dichterbij kwam, was het nest dat hoog op het platform lag, achter de ijzeren balken verborgen. Hij schatte het enige kuiken toen op 24 dagen oud. Het afgelopen weekend, zo rond de 30 dagen oud, had de jonge vogel dus toch al eens wat vluchtoefeningen moeten maken, maar dat gebeurde niet.
Foto van Guido Aijkens vanaf ongeveer een kilometer met videocamera door telescoop: duidelijk is te zien dat er allerlei rommel aan de poot van de fladderende boomvalk hangt.
Gisteren ontdekte Guido de oorzaak: de vogel sprong wel op, fladderde wel wat maar zat vast! Zelfs vanaf een kleine kilometer was te zien dat er draadjes of iets dergelijks om zijn poot zaten. Guido alarmeerde mij meteen. Eerst contact gezocht met de dierenambulance, politie en gemeente maar die konden geen hulp bieden. Vervolgens het storingsnummer van Nuon gebeld, en dat werkte!
Ik kreeg al binnen een uur een telefoontje van iemand van TenneT die de hoogspanningsmasten beheert. Na hem precies de situatie te hebben uitgelegd, zei hij verdere actie te zullen ondernemen en me te bellen. Het goot toen van de hemel en ik besloot thuis dat bericht af te wachten. Om half 6 had ik nog niets gehoord, ik weer Nuon gebeld en daar kreeg ik te horen dat de vogel al om half 4 was ‘bevrijd’. Meer details hadden ze niet.
Na het avondeten belde ik Aad om hem het verhaal van de boomvalk te vertellen en hem te vragen mee te gaan kijken of we de vogel nog ergens zagen. Maar Aad had geen tijd…. hij stond op het punt met de gewonde boomvalk naar Oegstgeest te rijden! De redder had de vogel bij de familie Kaptein gebracht, op hun weiland staat de betreffende mast. En de Kapteins hadden Aad weer ingeschakeld.
Nog vlug even naar de boerderij om de boomvalk op de foto te zetten. Het beestje zag er gezond uit, was heel alert, maar onder zijn mooie verenpak ging een kapotte poot schuil. We hebben daar niet verder meer naar gekeken want de snavel van de vogel stond op scherp! Aad en Siem van der Haas hebben de vogel vervolgens naar het vogelasiel gebracht. En nu maar afwachten en hopen op een voorspoedig herstel.
De afgelopen week enkele malen kort op stap geweest, met o.a. op Starrevaart 3 geoorde futen, 1 porseleinhoen, 6 steenlopers, 350 goudplevieren en in het plasje 1 ijsvogel, een ruiende man. Ook in het Bentwoud vloog een ijsvogel. In De Wilck o.a. 2 juveniele purperreigers, goudplevier 130, wulp 230, kemphaan 11 en groenpootruiter 1.
Juveniele purperreiger (Ardea purpurea – Purple Heron; juvenile) in De Wilck.