Vrijdag 15 oktober 2004 – Grote franjepoot nog steeds aanwezig
De zeldzame Noord-Amerikaanse grote franjepoot is nog steeds op de Starrevaart aanwezig. Donderdagmiddag was hij niet meer gezien en leek het of de vogel verder gereisd was, maar vanmorgen vertoonde hij zich weer pontificaal aan de vele vogelaars. Een kleine, opvallende witte vogel die als een razende aan het foerageren is, een vogel met een ADHD-complex dacht iemand, hyperactief dus.
Alle drie de franjepoten die in Europa voorkomen, vertonen dit gedrag. In tegenstelling tot hun Amerikaanse soortgenoot zwemmen rosse en grauwe franjepoten tijdens het foerageren, daarbij als een razende Roeland links en rechts insecten van het water pikkend. Franjepoten behoren tot een uitzonderlijke soort vogels: de vrouwtjes hebben het mooiste zomerkleed, ze nemen het initiatief tot de paring en na het leggen van de eieren nemen de mannen de broedzorg volledig voor hun rekening.
Het fotograferen van de grote franjepoot (Phalaropus tricolor – Wilson’s Phalarope; 1st winter, left) op de foto links, rechts een zwarte ruiter, lukt door de afstand en beweeglijkheid vrijwel niet (met mijn apparatuur). Let op het dunne snaveltje.
Het viel vandaag toch al niet mee om wat te fotograferen. Ik had een prachtige baardman vlakbij in beeld, maar toen ik de knop wilde indrukken, vloog ze weg. En ook deze muis, die rustig door het riet scharrelde, liet zich niet goed zien. Het leek me een rosse woelmuis, maar helemaal zeker was ik niet. Bij de Vereniging voor Zoogdierkunde en Zoogdierbescherming (VZZ) dacht men dat het een dwergmuis (Micromys minutus – Harvest Mouse; Dwarf Mouse) was, vooral ook omdat het beestje zich zo met zijn staart aan het riet vastklemde. Daar houd ik het dan ook op.
Verder vandaag op en bij de vogelplas o.a. 3 kleine zwanen, 1 man grote zaagbek, 4 bonte strandlopers, 31 zwarte ruiters, 80 goudplevieren, 1 waterpieper en 11 baardmannen. Op de Zoetermeerse Plas 4 dodaarzen en in de Oostbroekpolder 5 kleine zwanen. De grote franjepoot was ik donderdagmorgen even wezen bekijken, gisteren o.a. ook nog 11 kleine zwanen in de Westbroekpolder, in De Wilck 1 grote zilverreiger en zowel woensdag- als donderdagavond boven ons huis in Benthuizen een boerenzwaluw.
Voor de paddenstoelenliefhebbers hier nog twee opnames van de wollige bundelzwam (Pholiota populnea – Yellow Laminated Butt Rot of Poplars) in het Zoetermeerse Buytenpark.