Woensdag 27 april 2005 – Vergaarboek
Vandaag een Vogeldagboek in de vorm van een vergaarbak met allerlei zaakjes die de afgelopen dagen op mijn pad kwamen.
* In De Wilck vanmorgen 2 wintertalingen en 1 regenwulp. ‘Mijn’ eerste gele kwikstaart in het Rietveld. Daar ook al een witte kwikstaart met een snavel vol voedsel. Bij de Amaliahut een paartje rietgorzen en ringmussen. Op het eilandje broedt een scholekster. De man jaagt luid scheldend alle indringers weg. In het Spookverlaat 2 zingende tuinfluiters.
* Goed opletten op het verschil met de zwartkop! Tuinfluiter zingt heel snel zijn merelachtige lied zonder opvallend begin of eind. De zang van de zwartkop lijkt erop, maar hij zingt minder snel en eindigt zijn zang altijd met enkele hoge, harde fluittonen. Beide vogels zijn, zeker nu de bladeren snel groeien, slecht te zien.
* Het zwanennest langs het pad naar de Wilckplas is leeg, evenals het nest op het eilandje net ten oosten van De Wilck. Hoe kan dat nou? Ik hoorde dat uit meer nesten de eieren verdwenen zijn. De dode zwaan aan het begin van De Wilck (oost) ligt er al een tijdje.
Vorige week zat de knobbelzwaan (Cygnus olor – Mute Swan) nog heerlijk op haar nest langs het Wilckpad (22 april).
* Steeds meer vang ik geluiden op over plannen om ganzen af te schieten omdat die de fauna ‘verpesten’. Ik ben ook niet zo’n fan van al die verwilderde en ontsnapte ganzen die zich intussen nijver vermenigvuldigen. Maar om ze nou uit te roeien? In de Flora- en faunawet staat dat het schieten van vogels verboden is, tenzij….
* Formeel is het op het ogenblik zo dat exoten als nijlgans, Canadese gans, Indische gans enz. het hele jaar door gedood mogen worden. In Zuid-Holland en de meeste andere provincies heeft het provinciebestuur vastgesteld dat tussen april en september (buiten het trekseizoen dus) ook brandganzen, kolganzen en grauwe ganzen afgeschoten mogen worden. Broedseizoen of niet.
* Langs de Galgweg (richting Spookverlaat) kan men tegenwoordig boerengolf spelen (nieuw woord voor de Dikke Van Dale). Met grote slaghouten en grote ballen stieren de deelnemers door de weilanden waar een parcours met wapperende vlaggen is uitgezet. Dwars tussen de broedende kieviten en grutto’s door. Heb daar zaterdag een tijdje naar staan kijken. Dat kan natuurlijk nooit goed gaan. Zoiets is trouwens verboden volgens diezelfde Flora- en Faunawet. De Vogelwerkgroep Koudekerk/Hazerswoude e.o. heeft dan ook terecht protest aangetekend.
* En voor degenen die het niet meer weten. Volgens de resp. artikelen 9 t/m 12 van de FFW geldt voor beschermde vogels een verbod op:
– doden, verwonden, vangen, bemachtigen of met het oog daarop opsporen;
– opzettelijk verontrusten;
– beschadigen, vernielen, uithalen, wegnemen of verstoren van nesten, holen of andere voortplantings- of vaste rust- of verblijfplaatsen;
– zoeken, rapen, uit het nest nemen, beschadigen of vernielen van eieren.
Vrouw kuifeend (Aythya fuligula – Tufted Duck; female) op de Starrevaart (18 april).
* De Magelhaengans en de Chileense smient vandaag niet gezien in de Wilckplas. De vreemde vrouw wilde eend die ik vrijdag bij de Amaliahut zag, lijkt sterk op een Australische wenkbrauweend (dank je Marc). Maar het ‘model’ van de vogel is wat anders en ook de spiegel zou dan groen moeten zijn. Kortom, een hybride.
* Vorige week signaleerde ik dat bij de Wilckplas de mini-paarden wel erg veel vegetatie opvreten en er een smeerboel van maken. Intussen heb ik begrepen dat (al eerder) was besloten het aantal paardjes dat daar mag grazen, te verminderen.
* Ten westen van de Wilckplas hebben enthousiaste vogelaars vlotjes neergelegd voor zwarte sterns. Dat zijn zeer verstoringsgevoelige vogels en ik vrees (maar hoop dat uiteraard niet) dat al die inspanningen tevergeefs zijn: ze zijn sinds vorig jaar helemaal uit dit gebied verdwenen en zullen niet meer terugkomen. Ook al omdat in De Wilck ‘vies’ water uit de omgeving wordt ingelaten.
* In Zoetermeer fotografeerde ik dit weekend de zeldzame prachtschubwortel. Uit reacties blijkt dat deze parasiet intussen in verschillende gemeenten gezien wordt, zo zeldzaam is hij dus niet meer. Maar wel mooi!
* De ransuil op haar nest en het mannetje in haar omgeving, die ergens in mijn territorium zitten, zijn daar nog. De man zit niet steeds meer op dezelfde plek maar vindt een andere boom in de buurt ook geschikt als rustplaats.
* Op de Starrevaart zag ik alweer groei van de vieze en gevaarlijke blauwalg.
* Juist vandaag las ik op de site van de Starrevaart een verslag van de grote visvangst van vorig jaar, interessant!
Nu de vrouwtjes volop aan het broeden zijn, zie en hoor je de blauwborsten (Luscinia svecica cyanecula – White-spotted Bluethroat; male) veel minder vaak dan in de verlovingstijd (Starrevaart 18 april).