Jul05_05

Dinsdag 5 juli 2005 – Vragen

Roodborst050705

Heerlijk toch als je zo onbevangen en uitbundig kan zingen, zoals dit roodborstje (Erithacus rubecula – Robin) vanmorgen bij de Starrevaart.

Door het dichte gebladerte zie je niet zo veel vogels, maar er kruipen ongelooflijk veel interessante beessies in het groen. Natuurlijk, het is allemaal niet zo spectaculair als vogels en vlinders en libellen, maar als je goed kijkt zie je hoe mooi insecten kunnen zijn.

Vandaag heb ik er een aantal gefotografeerd. Van een paar soorten ben ik niet zeker en ik kwam tijd te kort om alles uit te zoeken. Dat tijdgebrek heeft onder meer te maken met het feit dat mijn provider onverwacht heeft besloten het aantal e-mails per groep terug te brengen van honderd naar 25. Heeft met spam te maken. Verzond ik tot vorige week Vogeldagboek in dertien groepen, nu moet ik er veertig maken en verzenden. Dat is een geestdodend en tijdrovend werk, ik moet weer een andere oplossing zoeken.

Daarom mijn vraag aan de lezers om mee te kijken en te denken, wellicht dat iemand spontaan de voor mij onduidelijke insecten herkent.

Zie voor de antwoorden Vogeldagboek van 7 juli

Op de Starrevaart o.a. 29 lepelaars, 1 vrouw rosse stekelstaart, 1 kleine plevier en 5 zwarte ruiters.

Veelkleurigaziatischlieveheersbeestje050706_larve_pop

Hier beginnen mijn ‘problemen’, foto’s bij de Starrevaarthut gemaakt. Ik heb nog nooit een veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje (Harmonia axyridis – Multicolored Asian Ladybird) gezien. Mogelijk dat op de foto boven een larve van zo’n Aziaat staat, (vechtend?) met de pop van een gewoon lieveheersbeestje? Op de foto onder waarschijnlijk de volwassen kever van een veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje. Zie Antwoorden.

Veelkleurigaziatischlieveheersbeestje050706

Brandnetelwants050705

Dan de volgende: een wants (boven) en een vlieg. Maar welke? De wants lijkt wat op een koolwants maar is het volgens mij niet. Foto’s bij de Amaliahut.

Antwoorden na reacties van lezers: een brandnetelwants (Liocoris tripustulatus – Mirid Bug) en een slankpootvlieg (Poecilobothrus nobilitatus – Long-legged Fly).


Slankpootvlieg050705

Deraeocoris_ruber050705

Deze twee insecten, ook bij de Amaliahut, herken ik wel. Boven een niet zo veel voorkomende wants, geen Nederlandse naam dacht ik, (Deraeocoris ruber – Red Capsid Bug) en onder een distelbok (Agapanthia villosoviridescens – Golden-bloomed Grey Longhorn).

Distelbok050705