Sep05_01

Donderdag 1 september 2005 – Drukte

Van de ene drukte kwam ik in de andere drukte terecht. Maar wat een verschil! De afgelopen dagen waren we aan het luieren (en wandelen en fietsen) in Bergen aan Zee. Door het fraaie weer strand en kuststreek boordevol. Mensch, was gab’s da viele Leute!

IJsvogel010905

Geleidelijk aan laten de ijsvogels (Alcedo atthis – Kingfisher) zich weer zien op en rond de Starrevaart, deze zat vanmorgen regelmatig op het plasje bij de roodhalsfuut. Vorig jaar hebben ze hier gebroed, dit jaar zijn er geen waargenomen tijdens het broedseizoen.

Vanmorgen net na 7 uur was ik bij de Starrevaart, geen mensen maar een vogeldrukte! Vergeleken met Zwanenwater, de Putten bij Petten en andere gebiedjes is de Starrevaart echt een toplokatie. Wat me onderweg opviel waren de talrijke vogels op ondergelopen (bollen)gebiedjes in Noord-Holland, niet gestopt. Over de stille plekjes in het schitterende Noord-Hollandse duingebied kom ik nog te spreken.

Zwarteruiter010905

Karakteristieke houding van een foeragerende zwarte ruiter (Tringa erythropus – Spotted Redshank).

Zwarteruiter010905B

De juveniele roodhalsfuut zat nog keurig in het plasje bij de parkeerplaats, maar ik ben eerst wat op de vogelplas gaan tellen voordat veel vogels de Starrevaart zouden verlaten om te gaan eten. Het aantal soorten was groot, ik zal nog eens een keertje een daglijst met soorten maken. Uit mijn hoofd achteraf: 69 soorten in een paar uur tijd.

Hieronder wat ik genoteerd heb: roodhalsfuut 1 (plasje), heilige ibis 4, lepelaar 18, zomertaling 2, kolgans 9, smient 1 man, rosse stekelstaart 5 man en 1 vrouw, brilduiker 1, waterral 1 (scharrelend aan noordkant), kluut 4 (een met koperkleurig ringetje om linkerpoot), kleine plevier 2, goudplevier 360, kanoet 1, kleine strandloper 1, bonte strandloper 8, kemphaan 26, watersnip > 230, zwarte ruiter 20, tureluur 7, groenpootruiter 2, witgat 3, bosruiter 2, oeverloper 2, ijsvogel 1 noordkant plas en 1 plasje parkeerplaats, tjiftjaf 1 zingend.

Kemphaan010905

In grijs winterkleed beginnen vogels – vanaf afstand – steeds meer op elkaar te lijken. Door de korte snavel valt meteen op dat dit een kemphaan (Philomachus pugnax – Ruff; male) is. Er is overigens een bijzonder groot verschil tussen kemphanen onderling. Dit is in elk geval een mannetje: veel groter dan vrouwtjes kemphaan.

Kemphaan_Zwarteruiter010905

Een kemphaan is ongeveer even groot als een zwarte ruiter/tureluur.

Vanmiddag langs het Zwetslootpad 2 tapuiten en rond mijn huis 3 halsbandparkieten, die zie (en vooral: hoor) je nog niet zo vaak in Benthuizen. Bij de Wilckplas maandagavond 2 grote zilverreigers, 2 bosruiters en 1 oeverloper.

Paapje260805

Paapje (Saxicola rubetra – Whinchat) in De Wilck (26 augustus).



Een bekerzwam (Peziza spec), wellicht een bleekbruine of een molmbekerzwam, in onze tuin (27 augustus).