Apr06_20

Geelvleugelaras200406
We hadden het geluk in de omgeving van Haarlem twee geelvleugelara’s (Ara macao – Scarlet Macaw) tegen te komen.

Het zijn vogels die van oorsprong uit Zuid-Amerika komen.

Donderdag 20 april 2006 – Landgoed Elswout

Een vogelaar verbaasde zich er onlangs over dat ik Landgoed Elswout niet kende. “Het is misschien wel het mooiste landgoed in Nederland”, dacht hij. Vanmorgen met Nelly naar Overveen bij Haarlem gegaan en meteen toegegeven: een bijzonder fraai landgoed, heel sfeervol en natuurrijk.

Veel (stinsen)planten, veel boomsoorten al ben ik daar niet zo goed in, een paar eekhoorntjes, het aantal vogels viel vandaag tegen. Een aparte mossenwand. Opvallend dat in zo’n gebied ‘exoten’ als Nijl- en Canadese ganzen talrijker zijn dan inheemse (water)vogels. Een paar wilde eenden, meerkoeten en waterkippies.

Kievitsbloemen200406

Op Landgoed Elswout groeien veel stinsenplanten. In het wild komen kievitsbloemen (Fritillaria meleagris – Fritillary) weinig meer voor. Rond Zwolle is een van de laatste grote groeiplaatsen in Europa van de wilde kievitsbloem. In Elswout vandaag enkele tientallen bloeiende kievitsbloemen.

Door het hele landgoed wemelt het op de vele beuken van echte tonderzwammen. Je ziet ze van heel klein tot exemplaren van vele tientallen centimeters, heel mooi. Voor de rest was het vandaag heerlijk rustig op het landgoed, al had ik graag in de Orangerie een kopje thee of een fris glas witte wijn gedronken, maar dat is voorbehouden aan gezelschappen.

Diverse citroenvlinders fladderden rond. Zwarte spechten komen er ook voor, maar nu niet. Mijn tipgever had er ook kleine bonte spechten gezien. Onderweg: op het Molenslootpad tegen Gelderswoude liepen 2 patrijzen.

Echtetonderzwam200406

Talrijk zijn in Elswout echte tonderzwammen (Fomes fomentarius – Tinder Bracket).

Boom200406A

Zelden heb ik zo’n prachtig getekend zaagvlak gezien als van deze boom, in Elswout. Misschien een esdoorn?

Holenduif200406

Gisteren publiceerde ik een foto van een holenduif (Columba oenas – Stock Dove) in de ruigte. In Elswout zag ik ze waar ze ’thuishoren’: bij boomholtes!

Bosanemoon200406

Ook de talrijke bosanemonen (Anemone nemorosa – Wood Anemone) zijn stinsenplanten.

Elswout200406A

Op Landgoed Elswout staan diverse mooie kleine en grote gebouwen.

Pronkstukken zijn uiteraard Huize Elswout (boven) dat op het ogenblik verbouwd wordt en Orangerie Elswout.

Elswout_Orangerie200406