Mei06_12

Huismussen070506
Huismussen (Passer domesticus – House Sparrow; juvenile and female) hebben niet

in de kolonienestkasten in onze tuin gebroed, maar ze vinden bij ons wel voldoende te eten:

moeder voert een van haar nakomelingen. Foto van 7 mei.
Vrijdag 12 mei 2006 – Tamme tuinvogels

Iedereen heeft wel tuinvogels waarmee een speciale band is opgebouwd. Bij de een is dat een Turkse tortel, bij de ander een houtduif, bij de derde eten koolmezen bijna uit de hand, kauwen zijn snel mak en ook merels behoren tot de favorieten van veel mensen.

Zo ook bij mij: in onze achtertuin broeden elk jaar merels. Of het steeds hetzelfde koppeltje is? Ik weet het niet zeker. Dit jaar probeerden ze een nest te bouwen in de klimop. Dat mislukte waarna ze de conifeer uitkozen, maar resp. tortel en houtduif confisqueerden het eerste bouwsel. Daarna verdwenen ze naar de tuin van de buren.

Groenekikker040506

Groene kikker (Rana esculenta synklepton – Green Water Frog) gefotografeerd op 4 mei, een dag na ons avontuur met het onderwaterkippie, in dezelfde sloot.

Zodra ik de tuindeur opendoe, komen man en/of vrouw (niet toen ze op het nest zat) meteen naar hun vaste voederplekje. Daar krijgen ze wat broodkruimels, zaadjes, een enkele keer zelfs meelwormen. Nu ze jongen hebben, geef ik ze tijdelijk wat universeel voer, met gedroogd fruit en insecten.

Ze zijn intussen heel tam geworden. Ze horen de tuindeur of schuurdeur als ik die opendoe en komen dan aanvliegen. Een paar keer per dag leg ik wat voedsel op hun plekje en ga er gewoon bijzitten, op zo’n halve meter afstand.

Gisteren en vandaag viel de merelman telkens met groot kabaal (met klapperende snavel) en opgezette veren hongerige spreeuwen aan, maar die zijn sterker en slimmer. Vanmorgen kwam man merel, die eerst veel schuwer was, zo dichtbij dat ik mijn macrolens moest gebruiken voor een foto! Nu is het wachten op het uitvliegen van de jonge vogels.

Huismus070506

Een juveniele huismus (Passer domesticus – House Sparrow; juvenile), o.a. te zien aan de gele snavelranden.

Ook de koolmees, die een appartement van de mussenflat betrokken heeft, heeft jongen: de ouders vliegen met voedsel af en aan. Met de duiven in de conifeer is het niets geworden. Onder onze dakpannen zit in elk geval één paar kauwen met grote jongen.

Vanmorgen een poosje in De Wilck geweest. Het was er minder spectaculair dan de afgelopen tijd, maar toch nog o.a.: 2 lepelaars, 2 man zomertaling, 2 man wintertaling (waar is het vrouwtje gebleven?), 5 man en 2 vrouw smienten, 4 bergeenden, 3 zwarte ruiters, 3 groenpootruiters, 3 oeverlopers, 3 kleine plevieren, 4 kemphennen (waaronder de manke), 2 veldleeuweriken, 1 vrouw bruine kiekendief, 1 rietzanger en 1 hermelijn.

Merel120506

Close-up van de merelman (Turdus merula – Common Blackbird; male). Foto vanmorgen op ca. 40 cm gemaakt terwijl ik naast hem op de grond zat.

Merel120506B

Het merelvrouwtje (Turdus merula – Common Blackbird; female)). In tegenstelling tot haar man baddert zij altijd in de twee bakjes water in de tuin.

Merels120506

Hoe ‘vertrouwd’ ze ook inmiddels met me zijn, vrijwel geen moment verliezen de merels me uit het oog. Je weet tenslotte maar nooit met een mens…

Groenekikker040506A
Groene kikker (Rana esculenta synklepton – Green Water Frog).