Vrijdag 25 augustus 2006 – Blauwe glazenmaker
De afgelopen weken heb ik met weinig succes jacht gemaakt op blauwe glazenmakers. Het zijn algemeen voorkomende libellen van een oogstrelende schoonheid, maar stil hangen: ho maar! Vandaag in het Spookverlaat tussen de brandnetels (mijn armen zitten vol bulten….) kon ik er een besluipen, en hier is hij dan: een man blauwe glazenmaker.
Lievelingen (Timandra comae – Blood-vein) zie je op het ogenblik overal vliegen. Ook gefotografeerd in het Spookverlaat.
Blauwe reiger (Ardea cinerea – Heron; 2 cy) woensdag op de Benthuizerplas maakt een diepe buiging voor de fotograaf…. Het is een 2e kalenderjaar vogel, volgend jaar is zijn kruin wit en mag hij zich adult noemen.
Aanvullingen en correcties, met dank aan iedereen voor de opmerkingen.
Op 4 augustus schreef ik bij een foto: jonge man steenrode heidelibel in Lentevreugd. Dat is een vrouw geelvlekheidelibel.
Op de foto van 21 augustus van de heksenkring is een ‘dood spoor’ rond de grootsporige champignons te zien. Dat is niet het pad waarlangs heksen lopen, zoals sommigen veronderstelden, maar daar hebben de op gras parasiterende zwammen hun ‘werk’ verricht. Komt ook voor bij heksenkringen van andere zwammen.
Nog meer heksen: heksenboter. In Vogeldagboek van 8 november 2005 staat een foto van de gele heksenboter Fuligo septica var. flava, in Vogeldagboek van 14 juli 2006 van de witte variëteit Fuligo septica var. candida die vooral op verse loofhoutsnippers voorkomt.
De bandspanners in de Vogeldagboeken van 12 augustus 2006 en 12 mei 2005 zijn geen geoogde bandspanners maar (de donkerder gekleurde) gewone bandspanners. Zoals op de foto van vandaag uit het Spookverlaat van een gewone bandspanner (Epirrhoe alternata – Common Carpet).
Het ‘minirupsje’ van 21 augustus is de jonge larve van een bladwesp, waarschijnlijk van een wilgenbladwesp (Pteronus salicis – Willow Sawfly).
En dan diep schaamrood: slotouverture. Dat woord gebruikte ik kennelijk in een vlaag van woordverbijstering toen ik enthousiast verslag deed van de prachtige waarnemingen woensdag op de Oostvaardersplassen. Een ouverture is een begin, een opening, een inleiding. Dus schreef ik zoiets als ‘slotbegin’. Tot terechte hilariteit van enkele lezers. Kennelijk had in mijn achterhoofd: het begin van een mooi slot van deze vogeldag…
Dit donker klaverblaadje (Macaria alternata – Sharp-angled Peacock Moth) dinsdag in Lentevreugd.