Dinsdag 12 september 2006 – Fascinerende spreeuwen
Spreeuwenzwermen behoren tot de boeiendste natuurspektakels. Tegen het donker verzamelen vele duizenden spreeuwen zich op gezamenlijke slaapplaatsen.
Als je ’s avonds in de polders staat, zie je ze overvliegen: ze hebben de hele dag in kleinere groepen op de gras- en bouwlanden hun buik volgepropt met insecten en plantaardig voedsel. Nu is het tijd om te gaan rusten.
Daar komen grote groepen spreeuwen (Sturnus vulgaris – Starling) aan; slaapplaats bij de Noordhovense Plas in Zoetermeer.
Merkwaardig genoeg hoor je alleen hun vleugelslag als ze zwijgend voortstuiven naar de verzamelplekken.
Hoe anders is het als ze aankomen op hun slaapplaats, die liggen meestal in rietvelden, ook in bomen. Dan kwetteren en tierelieren ze onophoudelijk, luidruchtig.
Als een sperwer zijn avondeten komt halen, is het plotsklaps doodstil en vliegt alles omhoog. In spectaculaire verzamelingen van soms (vele) tienduizenden vogels vormen ze grote ballen met grillige patronen, waarin ze zich veilig wanen voor de predator. Die ene wordt niet gemist….
Spreeuwen (Sturnus vulgaris – Starling) vallen in het riet.
En dan vallen ze weer neer in het riet, en vervolgen ze hun gesprekken. Waarover praten zij? Niemand weet het. Zelfs niet waaróm ze communiceren. Sociale contacten? Gegevens uitwisselen (over goede foerageerplekken)? Voor de lol?
De spreeuwen die in ons land uit het ei gekropen zijn verdwijnen straks met hun ouders naar het zuiden van Engeland, of het noorden van Frankrijk. In hun plaats arriveren spreeuwen uit koudere landen. Die zullen hier de winter doorbrengen. Als het té koud wordt, trekken ze voor de vorst uit naar het zuiden, net als kieviten zijn het vorstgrensvolgers. En in het voorjaar keren ze allemaal terug naar hun geboortegrond.
*****
Recensie: NACHTVLINDERS
Veldgids met alle in Nederland en België voorkomende soorten