Jan07_10

Woensdag 10 januari 2007 – Grote gele kwikken

Grotegelekwikstaart090107A
Man grote gele kwikstaart (Motacilla cinerea – Grey Wagtail; male winter) gisteren op ons tuinschuurtje.
Lastig om een mooie foto te maken met dit donkere weer en door glas. En hij zit nog geen seconde stil ook!

Regelmatig vang ik berichten op over grote gele kwikstaarten die op platte daken in de bebouwing overwinteren. Of het er nu meer zijn dan voorheen, is niet ‘bewezen’ al lijkt het er wel op. In elk geval meldt de Broedvogelatlas een stijging van broedende grote gele kwikken.

Zo tussen 1990 en 1995 zag ik er vaak een, soms twee, op een plat dak bij mijn kantoor aan de Scheveningse Nieuwe Parklaan. En nu foerageert er soms een op het dak van ons tuinschuurtje. Hij blijft zelden lang zitten, daarvoor is het op het pleintje achter ons huis te rumoerig. Maar gisteren en vandaag was hij in elk geval present.

In de tuin hangen twee kolonienestkasten voor huismussen. Dagelijks foerageren zo’n 25 huismussen en 10 ringmussen in de tuin. Naar de nestkasten kijken ze niet om. Kool- en pimpelmezen zien er meer brood in.

Vanmorgen inspecteerde een paartje koolmezen alle 3 de vlieggaten, het mannetje bleef soms wel een kwartier in een nestkast zitten.

Steenloper090107

Dinsdag naar de ruwe zeegolven wezen kijken. Bij Katwijk liep deze steenloper (Arenaria interpres – Ruddy Turnstone).

Koolmees100107

Koolmees (Parus major – Great Tit) inspecteert een nestkastje, vanmorgen in de tuin.

Over mezen gesproken: een lezer stelde me de volgende vraag. Ik kan er wel iets bij verzinnen maar weet er geen goed antwoord op. Een mees, waarschijnlijk koolmees, vloog tegen een raam en bleef een tijdje bewusteloos liggen. Soortgenoten maakten daarna pikbewegingen naar de mees. Waarom? Aanvallen? Wakker zien te maken? Wie weet hier het fijne van?