Maandag 5 maart 2007 – Zingende leeuwerik, grutto’s
Vanmiddag de eerste zingende veldleeuwerik boven De Wilck: de vogellente is nu echt begonnen. Ook aan de westkant de eerste (34) foeragerende grutto’s, aan de oostzijde bij de Wilckplas zag en hoorde ik grutto’s in zangvlucht.
Vanmorgen met enige griepangst vanwege een borrelende buik (viel mee) dicht bij huis gebleven: het Prielenbos. De vogelhut is na jaren weer uitkijkvrij, maar er is zo drastisch gesnoeid dat de vogels weg zijn voordat je zit. Dat groeit wel weer dicht…
Voor de hut de baltsroep van een dodaars, een zingende rietgors, en een roepende waterral. Nog een gillend aan de zuidkant. Hoeveel winterkoninkjes in dit kleine gebied zitten, is een studie waard. Ik heb (ten minste) geturfd: 21 zingende vorsten.
In de Oostbroekpolder 1 grote zilverreiger; hun aantal neemt snel af. ’s Middags naar het Spookverlaat, toch nog maar niet ver gaan wandelen… Vanuit de hut waren op redelijke afstand alleen maar kuifeenden te bezichtigen. Wel in prachtkleed! Heel mooi: heb je die prachtige paarse gloed op hun kop wel eens goed bekeken?
img src=”/wp-content/uploads/Afbeeldingen2/Kuifeend/Kuifeend050307D.JPG” width=”491″ border=”0″ alt=”Kuifeend050307D”>
Een vrouw kuifeend (Aythya fuligula – Tufted Duck; female) heeft een bruinachtig verenkleed. Mét kuif!
Nog een foto van een man kuifeend (Aythya fuligula – Tufted Duck; male).
en maakte ik deze foto. Intussen, zo las ik, zitten er nog veel meer.
Het is in deze periode van het jaar moeilijk vast te stellen
hoe de verdeling is tussen het aantal IJslandse en Hollandse grutto’s.