Mei07_21

Grutto_reiger210507
Een grutto (Limosa limosa – Black-tailed Godwit) leidt de aandacht van de blauwe reiger (Ardea cinerea – Heron) af

van een kuiken-in-gevaar door zich enkele malen vlak voor de reiger in het water te laten vallen.

Maandag 21 mei 2007 – Grutto’s redden kuiken met nat pak

Zelden heb ik zo’n spectaculaire inzet van grutto’s gezien om hun kuiken te redden uit de dolksnavel van een blauwe reiger. Ik was vanmorgen in de Zoetermeersche Meerpolder en stond een tureluurpaar met een kuiken in het lange gras te bekijken. Aan de Stompwijkse kant ging ineens een handvol grutto’s enorm tekeer.

Kievit190507E

Man kievit (Vanellus vanellus – Lapwing; male) zaterdag in De Wilck.

Kievit190507D

Kievit190507B

Gierzwaluw190507

Gierzwaluwen (Apus apus – Common Swift) zijn in vlucht heel moeilijk te fotograferen. Dit vogeltje zaterdag in De Wilck toch kunnen ‘schieten’.

Er was kennelijk een blauwe reiger geland vlak bij de plek waar een gruttokuiken in een hoge slootkant aan het foerageren was. De reiger loerde naar het vogeltje dat in de paniek enkele malen weggleed en de kant niet op kon komen. Enkele grutto’s doken steeds naar de kop van de reiger die zich daar trouwens niet veel van aantrok.

En toen deed een van de grutto’s iets dat ik althans nooit eerder had gezien: hij liet zich vlak voor de reiger in het water vallen. De kinderrover schrok daar kort van maar deed toch meteen een nieuwe stap in de richting van zijn jonge slachtoffer; de volwassen grutto moest wel wegvliegen.

Tot driemaal toe plonsde de grutto bij de reiger in het water en dat heeft waarschijnlijk de jonge grutto het leven gered: hoewel de reiger nog zo’n vijf minuten in de slootkant bleef speuren, had het al flinke kuiken beslissende seconden gekregen om zich (buiten mijn gezichtsveld) in veiligheid te brengen.

Regelmatig schrijf ik dat wij mensen veel te veel ingrijpen in de natuur. Maar als je zo’n ‘kleinschalig drama’ voor je ogen ziet gebeuren, probeer je zo’n reiger te verjagen. Toch? Het tafereel speelde zich te ver van mij af waardoor mijn schreeuw richting blauwe reiger niet overkwam.

Mag ik trouwens een reiger in dit Vogeldagboek een ‘kinderrover’ noemen? Of een ‘boosdoener’ zoals ik onlangs had gedaan? Sinds Jean de La Fontaine menselijke eigenschappen aan dieren toekende, romantiseren wij dierengedrag. Dat doe ik ook: schrijft lekker weg.

Maar weet dat voor mij alle dieren gelijkwaardig zijn, reiger of grutto, kraai of hop. Natuurlijk heb ik mijn voorkeuren, zie ik liever een hop dan een kraai, maar ik stel beide vogels volledig gelijk als dier-individu. Alleen in het rollenspel dat ik zo nu en dan beschrijf, zal de hop er mooier van afkomen dan de kraai…

Waarnemingen vandaag o.a.: Meeslouwerplas 1 grasmus, 2 zwartkoppen, 2 tuinfluiters, 1 koekoek. Starrevaart (Kniplaan) 1 grasmus. Amaliahut 1 bosrietzanger, 1 tuinfluiter. In de Meerpolder en in de Oostbroekpolder 1 lepelaar. Gisteren langs het Molenslootpad 1 gele kwikstaart en langs het Gelderswoudse Kerkpad 4.

Citroenlieveheersbeestje160507

Citroenlieveheersbeestje160507A

Twee insecten onlangs langs het Spookverlaat: een citroenlieveheersbeestje of 22-stippelig lieveheersbeestje (Thea vigintiduopunctata – Yellow Lady Bug) en onder een variable waterjuffer (Coenagrion pulchellum – Variable Damselfly; below).

Variabelewaterjuffer100507