Maandag 3 september 2007 – Vanavond zien we je foto’s wel
Vogels zijn net mensen: ze zoeken elkaar op!
Mensen doen dat vaak voor de gezelligheid, vogels vooral voor de veiligheid, denk ik: meer ogen zien eerder gevaar.
Langs een sloot aan de westkant van De Wilck, op een ogenschijnlijk willekeurige plek midden in een weiland,
had zich vrijdag een groep vogels tussen wat eenden en aalscholvers verzameld:
7 grote zilverreigers (6 op de foto), 1 kleine zilverreiger (vierde witte reiger van links),
5 blauwe reigers en 2 lepelaars (slapend, rechts). Foto gedigiscoopt.
Struinend langs sloot en plas ontmoet ik vaak Vogeldagboekers. Een veel gebruikte afscheidsgroet is: “Nou, vanavond zien we je foto’s wel”. Was het maar zo makkelijk!
Soms krijg je nauwelijks iets voor de lens om te fotograferen. Soms mislukken je foto’s. Zo was ik vandaag dik een uur bezig met een jonge dodaars. Het vogeltje bleef maar dicht onder de rietrand zwemmen en kennelijk wist de camera daar geen raad mee: allemaal onscherp.
Wulpen (Numenius arquata – Curlew) zijn schuwe, lastig te benaderen vogels. Op het ogenblik zitten er vrij veel in de polders. Donderdag in de Oostbroekpolder.
Dan heb ik vaak nog wel een aantal reservefoto’s die nog niet eerder gepubliceerd zijn. Ook die waren vandaag op. Omdat ik ’s maandags altijd een Vogeldagboek maak, wilde ik die ’traditie’ niet doorbreken, hoewel de foto’s (op de meeuw na) van grote afstand gemaakt.
Juveniele bruine kiekendieven (Circus aeruginosus – Western Marsh Harrier; juv.) zijn vrijwel egaal donkerbruin met een eigele kop. Deze zat zaterdag in de Barrepolder, een buizerd op de achtergrond.
In de Wilckplas, tussen een groepje aalscholvers, zit sinds enkele dagen deze roodhalsgans (Branta ruficollis – Red-breasted Goose). De vogel is ongeringd, maar of hij ook ‘wild’ is en afkomstig is uit Siberië? Soms trekken roodhalsganzen met andere ganzen mee naar West-Europa. De ganzentrek uit noordelijke streken moet echter nog op gang komen. Foto van vanmiddag.
Overal wordt volop gebaggerd. Van deze kokmeeuw (Larus ridibundus – Black-headed Gull) vanmiddag langs de Galgweg is het rood van snavel en poten bedekt door modder.
Deze kokmeeuw (Larus ridibundus – Black-headed Gull) heeft zich netjes schoon gehouden.