Penisduel

Het penisduel

en ander strategisch seksueel gedrag van dieren

Schrijver

Willy van Strien

Uitgave

KNNV Uitgeverij, Zeist

2008, 240 pagina’s, 13,5 x 22 cm

ISBN 978 90 5011 288 8

Prijs

€ 19,95

Het_penisduel

BESPREKING

Dieren hebben persoonlijkheden en die eigenschappen manifesteren zich heel sterk bij de belangrijkste gebeurtenis in hun leven: de voortplanting. Zowel mannen als vrouwen maken dan keuzes om een zo uitgebreid en/of zo sterk mogelijk nageslacht te produceren. Intuïtief? Bewust?

Om hun strategie te effectueren hanteren dieren de meest uiteenlopende, onverwachte, onverklaarbare, slinkse en andere tactieken. In het uiterst boeiende boek Het penisduel worden daarvan sprekende voorbeelden gegeven, aan de hand van recente onderzoeken. In veel hoofdstukken spelen vogels de hoofdrol.

Recent is de Nederlandse ontdekking dat er niet twee (de honkmannen en de satellieten) ‘soorten’ kemphanen zijn, maar dat er nog een derde, overigens kleine, groep hanen is; die ‘faren’ gedragen zich als vrouw om ongemerkt met kemphennen te kunnen paren. Pauwen doen het opvallender: hoe mooier de staart, hoe sterker de vogel. De vrouwen weten dat en zoeken de mooiste man uit.

Zebravinken hebben een duidelijke voorkeur voor het uiterlijk van een man; dat verschil kan al de kleur van de snavel zijn en heeft niets te maken met zijn conditie. Pimpelmezen – wellicht de meest onderzochte vogelsoort – proberen het al dan niet stiekem zo veel mogelijk te doen.

Er is veel overspel, vaak zoeken vrouwen de mannen op. Ongeveer 10 é 15 procent van jonge vogels is buitenechtelijk. Bij rietgorzen is de ontrouw het grootst met vijftig procent ‘onechte’ jonkies! Heggenmussen zijn oversekst.

Bruine kikkers blijken zich schuldig te maken aan drilpiraterij. Vrouwloze mannen zoeken pas gelegde klompen eitjes, kruipen er soms zelfs in en verspreiden hun zaad. Maar ook vrouwen profiteren van deze binnendringers: niet bevruchte eitjes worden zo alsnog bevrucht.

En zo staan er in dit boek tal van interessante resultaten van onderzoeken naar de seksuele gedragingen van dieren. Er valt nog heel veel te onderzoeken want er zijn nog tal van vragen.

Hoe zit het bijvoorbeeld met de keuze van een partner met een sterk afweersysteem tegen ziektes? En welke invloed hebben (voor ons onzichtbare) kleuren? Trekken vogels ‘sterke zoons’ voor bij het grootbrengen van de jongen?

De auteur legt in een soepele schrijfstijl uit dat dieren tactieken gebruiken die een zo groot mogelijk voortplantingssucces hebben. “Elke gehanteerde strategie is een succesformule, dat is zeker”, stelt de bioloog/wetenschapsjournalist Willy van Strien vast. Er ligt volgens haar een mooie taak voor onderzoekers om verder te ontrafelen waarom de gebruikte middelen beter zijn dan eventuele alternatieven.

SAMENVATTING

Het seksuele leven van dieren is gericht op het voortbrengen van een zo groot mogelijk nageslacht. Om zich te verzekeren van de beste partner of te zorgen voor het sterkste zaad gebruiken dieren zowel slimme trucjes als verfijnde technieken. Dit boeiende boek beschrijft de resultaten van recent onderzoek.

24 september 2008