Natuurlijk Nederland

Natuurlijk_Nederland.jpg 

Schrijver
Frans Buissink

Foto’s
Simone Gerard

Uitgave
Fontaine Uitgevers 2010
128 pagina’s, 27,5 x 23 cm, harde omslag
ISBN 978 94 6054 032 5
€ 24,95

Natuurlijk Nederland
De 100 mooiste natuurgebieden van ons land

Toen ik Natuurlijk Nederland voor het eerst doorbladerde kreeg ik meteen het gevoel dat ik artikelen van het natuurblad Grasduinen aan het bekijken was. Korte, heldere verhaaltjes die niet heel diep graven maar wel veel informatie over de natuur bieden, gelardeerd met prachtige natuurfoto’s. Die gedachte bleek niet zo gek, wanneer je bedenkt dat de auteur jarenlang de eindredacteur van Grasduinen was.

Verdeeld over tien categorieën (zoals Bossen en wouden, Eilanden en schiereilanden en Nieuwe natuur) worden telkens tien natuurgebieden besproken. Omdat de Oostvaardersplassen onder twee categorieën zijn opgenomen (Weiden en velden en Nieuwe natuur) is eigenlijk sprake van de 99 mooiste natuurgebieden van ons land.

Of men vindt dat de geselecteerde gebieden daadwerkelijk de 99 mooiste zijn, hangt uiteraard van de smaak van de lezer af. Er zijn nu eenmaal geen objectieve criteria die een goede vergelijking mogelijk maken. Vogelaars maken misschien heel andere keuzen, plantenliefhebbers weer andere.

Buissink heeft een keuze gemaakt die veel schitterende gebieden omvat, ze hebben voor iedere natuurliefhebber wel iets te bieden. De keuzen zijn niet revolutionair. Vanzelfsprekend komen gebieden als de Hoge Veluwe, Balgzand, de Mokbaai, het Naardermeer, de Drentse Aa en het IJsselmeer aan bod.

De grappigste categorie vind ik Bergen en hoogten. Nederland heeft natuurlijk geen bergen, zodat iedere heuvel of dijk in het landschap al een kans maakt op vermelding. De vermelde plekken hebben ook geen bepaalde soort natuur met elkaar gemeen, maar zijn een vrolijk samenraapsel. Ach, in zo’n leuk plaatjes- en bladerboek moet dat kunnen. Buissink kiest in deze categorie onder andere voor de Posbank, de West-Friese Omringdijk en de Hooge Berg op Texel.

Bij elk gebied is een kaartje opgenomen, dat echter weinig gedetailleerd is en geen ingang(en) van het gebied aangeeft. Ook in de tekst is daarvoor geen aandacht. Alleen wordt voor zover aanwezig een bezoekerscentrum met adres genoemd. Daar is inderdaad wel de nodige informatie te verkrijgen, maar dan zou de vermelding van een telefoonnummer en/of openingstijden niet misstaan hebben in dit boek, dat wil uitnodigen om de gebieden te bezoeken.


Ronald Klingers, 29 juni 2010