Herken onze Steltlopers

Herken_onze_Strandlopers.jpg

Film
Marc Plomp

Commentaarstem
Kees Broos

Uitgave
Natuur Digitaal 2010
dvd (HD) 105 minuten
64 soorten steltlopers
€ 24,95 incl. verzending
Klik hier voor bestelformulier

Herken onze Steltlopers

Van alle in Nederland en België waargenomen steltlopers heeft Marc Plomp een dvd samengesteld, maar liefst 64 vogels, slechts enkele zeer zeldzame dwaalgasten heeft hij niet op de film kunnen krijgen. Deze dvd is het zevende deel in de serie Herken onze…. met o.a. uilen, roofvogels, weidevogels, zwanen, ganzen, eenden, tuinvogels enz. Klik hier voor een compleet overzicht.

Steltlopers zijn soms lastig van elkaar te onderscheiden, vooral als ze in winterkleed zijn en hun vaak bonte kleuren hebben ingewisseld voor grijs en bruin. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen tureluur en zwarte ruiter, bontbekplevier en kleine plevier, oeverloper en witgatje. Je hebt dan een goed vogelboek nodig waarin de kenmerkende verschillen staan.

Een belangrijk hulpmiddel voor vogelaars in het veld is de jizz van vogels, de indruk die vogels geven: hoe groot zijn ze, hoe is hun vorm, hoe bewegen ze zich, zonder dat je direct op de details let. Daarbij zijn filmbeelden bijzonder illustratief en instructief. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar het foerageergedrag van een franjepoot (driftig om zijn as draaiend) en de trage en lage bewegingen van een Temmincks strandloper. Beter dan op film kan je dat niet zien.

De verenkleden van (de meestal) volwassen vogels zijn op deze dvd mooi in beeld gebracht. Van algemene soorten als kievit tot zeldzame vogels als poelsnip. Bij de besprekingen worden de belangrijkste kenmerken van de soorten genoemd en eventuele verschillen met gelijkende soorten. Het is een mooie en leerzame dvd om de verenkleden en het gedrag van steltlopers goed in je op te nemen.

Jammer vind ik het dat in publicaties zelden aandacht wordt besteed aan de verschillen tussen ‘onze’ grutto en de IJslandse grutto, die zeker in zomerkleed een afwijkend verenpak heeft. Je ziet ze vaak in grote groepen op pleisterplaatsen, ook gezamenlijk met ‘gewone’ grutto’s, helaas ontbreken ze ook op deze dvd.

AdG, 13 december 2010