Egels

Gek_op_egels.jpg

Egels.jpg

Gek op egels
Schrijver
Hugh Warwick

Vertaling
Maureen Kemperink

Illustraties
Dave Shephard

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2011
288 pagina’s, 14,3 x 19,6 cm
ISBN 978 90 5011 356 4
€ 19,95

Egels
Schrijver
Tialda Hoogeveen

Illustraties
Irene Goede

Uitgave
De Fontein|Tirion 2011
84 pagina’s, 21 x 21 cm
ISBN 978 90 5210 850 6
€ 17,95

Gek op egels
Of hoe egels de wereld kunnen redden

Egels
Onze vriendelijke tuinbezoekers

Recent zijn er twee heel verschillende boeken over egels verschenen. Het ene, ‘Gek op egels’, vertelt het verhaal van een ontluikende liefde tussen de schrijver en zijn studieobject de egel.

Die liefde begint met een onderzoek dat ecoloog Hugh Warwick moest doen of opgevangen egels na het terugzetten in de natuur een kans van slagen op overleving hebben (wat overigens gelukkig het geval is).

Een tweede onderzoek van Warwick ging over de schade die egels toebrachten aan de eieren van op de grond broedende vogels op een eilandje voor de kust van Schotland, waar de egels van nature niet voorkwamen maar ingevoerd waren.

Daarna is Warwick definitief in de ban van egels. Het lukt hem niet meer om de wetenschappelijke afstandelijkheid tot de egels te bewaren. Hij gaat op zoek naar andere egelliefhebbers, eerst in de opvangcentra in Groot-Brittannië, later over de gehele wereld.

‘Gek op egels’ is een typisch Engels boek. Alleen Engelsen kunnen met zo veel liefde en humor over dieren en hun relatie tot mensen schrijven. Het boek is louter geïllustreerd met erg grappige tekeningetjes van egels. Hoe humoristisch en vlot geschreven ook, je leert daarnaast heel veel over het leven van de egels. Ook worden de nodige tips gegeven over het egelvriendelijk maken van de tuin.

‘Egels’ is zeker geen verhaal zoals ‘Gek op egels’. Het is een praktisch handboekje over het leven, gedrag, verzorging enz. van egels. Het is rijkelijk voorzien van foto’s en andere illustraties, en bezit een levendige opmaak met veel kleurige versieringen en met kaders.

Het leest erg gemakkelijk en nodigt ook uit tot bladeren. Een deel van de informatie van Warwick komt in dit boek terug. Ook zijn onderzoek naar de eierrovende egels wordt aangehaald, met de vermelding dat Warwick een beroemde egelspecialist is.

Beide boeken vullen elkaar mooi aan en geven samen een goed beeld van het leven van egels en hun relaties met de mens. Wie graag een mooi, humoristisch en goed geschreven boek leest over egels, kan het best ‘Gek op egels’ lezen. Degene die graag compacte, vlot en helder gepresenteerde informatie over de egel tot zich wil nemen, kiest eerder voor ‘Egels’.

En dat onderschrift in de titel van het boek van Warwick? Hij zegt dat egels zich als één van de weinige vertegenwoordigers van de wilde natuur vaak dicht in de buurt van de mens ophouden, en zo zachtaardig, kwetsbaar en zelfs aaibaar zijn, dat zij als een soort ambassadeurs tussen de mens en de natuur, waarvan Homo sapiens steeds meer afstand heeft genomen, kunnen fungeren.

Daarmee zou de wereld, die volgens Warwick (en mij) op de verkeerde weg is door de vernietiging van de natuur, gered kunnen worden.


Ronald Klingers, 4 augustus 2011