Natuurmakers

Natuurmakers.jpg

Schrijfster
Ineke Noordhoff

Uitgave
Uitgeverij Atlas 2011
224 pagina’s, 13,5 x 20,5 cm
ISBN 978 90 40 1999 4
€ 21,95

Natuurmakers
Heroverd landschap van Rottum tot Grensmaas

In Nederland wordt –nog!- op grote schaal nieuwe natuur gemaakt. Maar wat is nieuwe natuur eigenlijk? Sommige natuurmakers vinden het prima om een stuk grond aan de natuur terug te geven, en te zien wat er op gebeurt. Robuuste natuur wordt dat genoemd, ook wel struinnatuur, omdat iedereen overal mag komen. Denk aan de nieuwe natuur in het gebied van de grote rivieren.

Op andere plaatsen probeert men juist zeldzame, soms kleinschalige, natuur te krijgen, zoals in voormalige hoogveengebieden, die men probeert te revitaliseren. In die gebieden wil men liever geen of weinig bezoekers. Om het te maken, zijn juist grote menselijke ingrepen nodig.

En als de mens de natuur zelf moet ‘maken’, wie kan dat dan het best doen? Zijn dat de natuurbeschermingsorganisaties, die de natuur als enige doelstelling hebben, of juist de boeren, die al eeuwenlang in en met de natuur werken?

Er zijn heel veel ontwikkelingen, die heel veel vragen oproepen. En iedere deskundige heeft wel weer een eigen visie op het ideaalbeeld van de nieuwe natuur.

Journaliste Ineke Noordhoff geeft in het boek Natuurmakers een voortreffelijke schets van de stand van zaken over de ontwikkeling van de natuur. Na een stevige research (interviews met vele direct betrokkenen) geeft zij een indringend beeld van de dilemma’s en de tegenstellingen in het huidige natuurbeleid.

Het boek is heel meeslepend geschreven. In heldere bewoordingen legt zij uit wat de positie van betrokkenen is. Zij biedt een interessant inkijkje in een aantal achtergronden van het huidige afbraakbeleid van staatssecretaris Bleker. En passant komt aan de orde dat Bleker zelf belanghebbende is bij het stimuleren van particuliere natuur. En dat heeft deze boer in ruste geen windeieren gelegd!

Er wordt in de krant, op radio en televisie op het ogenblik erg veel gesproken over de natuur. Dit kabinet lokt een hoop reacties van voor- en tegenstanders uit van de voorgenomen verkleining van de Ecologische Hoofdstructuur. In die EHS vinden de grootste ontwikkelprojecten plaats, omdat natuurgebieden weer met elkaar moeten worden verbonden. Bovendien heeft Bleker met zijn voorstel voor een nieuwe wet Natuur, als opvolger van een aantal natuurwetten, de boel verder op scherp gezet.

Iedereen die mee wil doen aan de discussie over natuurontwikkeling en natuurbeleid zou eigenlijk verplicht moeten worden om vooraf dit boek te lezen. Dat zou een hoop onzinnige argumenten schelen.


Ronald Klingers, 5 december 2011