Handboek Vogels

Handboek_VogelsAuteur
Lars Gejl

Foto’s
Lars Gejl, John Larsen,
Helge Sørensen en vele anderen

Vertaling
Ger Meesters

Uitgave
Tirion 2012
464 pagina’s, 16 x 23 cm
ISBN 978 90 5210 889 6
€ 34,95

Oorspronkelijke titel
Fugle Feldhåndboge
Uitgave Gyldendal publishers 2010

Handboek Vogels

Wie wel eens vaker een recensie van mij over vogelgidsen heeft gelezen, weet dat ik niet zo weg ben van determinatie aan de hand van foto’s. Foto’s geven slechts een snapshot van één individu, terwijl bij tekeningen veel meer rekening wordt gehouden met een gemiddelde vogel, die wordt afgebeeld op een voor die soort kenmerkende wijze. Ook is er bij tekeningen geen storende achtergrond.

Verder vind ik dat een determinatieboek mee te nemen moet zijn in het veld; niet te zwaar dus (dit is een lijvig boek). Bovendien moet een doorgewinterde vogelaar er niet alleen de algemenere soorten, maar ook de dwaalgasten in kunnen vinden. In Nederland zijn ongeveer 460 vogelsoorten waargenomen. Dit boek beschrijft er 340. Daarmee voldoet het Handboek Vogels aan geen van deze persoonlijke kwaliteitscriteria.

En toch ben ik enthousiast over dit van oorsprong Deense boek. Dat komt vooral door de doordachte opzet en mooie lay out, alsmede door de prachtige foto’s. Als naslagwerk thuis na een leuke vogeldag is het erg bruikbaar.

De beschrijvingen van de soorten zijn adequaat. Prettig is dat bij de soorten steeds iets wordt gezegd over de ‘jizz’, dat moeilijk te vertalen woord waarmee wordt aangegeven welke kenmerken ervoor zorgen dat een ervaren vogelaar in één oogopslag de soort op naam kan stellen.

In het boek staan gelukkig meerdere foto’s van de soorten waarbij er grote verschillen zijn tussen de diverse kleden (zomer- en winterkleed, bij met name de roofvogels en meeuwen: juveniele versus volwassen kleden).

Een goed punt is dat er zowel de nodige QR-codes worden weergegeven (dat zijn van die rare vierkantjes met een zwartwittekening, die door mobiele telefoons herkend worden als codering voor gegevens), en een website die erbij hoort (bestaat niet meer). Op deze manieren kan men zowel onderweg als thuis de bij een vogelsoort horende geluiden afspelen. Erg handig, en veel beter dan de beschrijving van zang en roep in de meeste andere determinatiegidsen.

Ronald Klingers,16 januari 2013