Fotogids Korstmossen

 

 

Fotogids_Korstmossen

Auteurs
Arie van den Bremer en Leo Spier

Foto’s
Arie van den Bremer

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2012
152 pagina’s, 17 x 24,5 cm, harde omslag
ISBN 978 90 5011 380 9
€ 19,95

Fotogids
Korstmossen
Kennismaken met korstmossen

Vogels of vlinders of zoogdieren zijn grote, opvallende natuurverschijnselen. Fotogeniek, ze trekken dan ook alom belangstelling. Korstmossen zijn klein, je hebt er eigenlijk een loep of een microscoop bij nodig, maar dan zie je ook hún schoonheid. Bovendien zijn ze overal en in alle seizoenen te bekijken. Het zijn levensvormen die onze aarde wat extra kleur geven.

In ons land komen ruim vierhonderd soorten korstmossen voor. Korstmossen zijn geen vaatplanten met stengels, bladeren en bloemen, maar een samenleving van algen met een schimmel. In de Fotogids Korstmossen wordt in grote lijnen het leven van korstmossen uitgelegd.

De gids is bedoeld om mensen zoals ik die volop van de natuur genieten, wat beter kennis te laten maken met deze ogenschijnlijk nietszeggende ‘vlekken’ op bomen, stenen en op de grond, maar die van dichtbij bekeken een aparte wereld vormen van kleurrijke, veelvormige patronen.

De Fotogids Korstmossen mikt met 127 algemeen voorkomende soorten op beginnende ‘korstmospolieten’ en van elke soort zijn vier of vijf foto’s opgenomen, wat determinatie een stuk eenvoudiger maakt dan bijvoorbeeld in de (uitverkochte) complete Veldgids Korstmossen.

Jammer dat niet alle foto’s, vooral de detailopnamen, scherp zijn. Ik fotografeer ook wel eens korstmossen en weet dat het lastig is, maar met het huidige fotomateriaal en de benodigde aandacht zijn haarfijne afbeeldingen wel degelijk mogelijk.

Bij elke soort staat een korte en bondige beschrijving over de grootte, de groeiwijze, de kleuren, op welke ondergrond je ze kan vinden enz. Een leerzaam hulpmiddel voor degenen die zich in korstmossen willen gaan verdiepen. Een boek om binnen handbereik te hebben.

AdG, 21 januari 2013