* Gewone dotterbloem, Caltha palustris, Marsh-marigold, Populage des marais, Sumpfdotterblume *
De kleur van Pasen is geel. Dotterbloemen bloeien meestal in deze tijd: echte paasbloemen. Bij onze molen in Oud-Alblas zag je ze vroeger volop. Mijn moeder was dol op dotters. Buytenpark vandaag. De religieuze betekenis van Pasen zal iedereen kennen: na de kruisiging van Jezus
op Goede Vrijdag (wordt vandaag herdacht) stond hij na drie dagen op uit de dood, op Eerste Paasdag. Jezus had zich opgeofferd voor de zonden van alle mensen. Hij overwon echter de dood en bood daardoor de hoop op eeuwig leven voor iedereen. Ik weet het: dit is erg kort door de bocht. Over Pasen valt ontzettend veel te lezen.
In de loop der eeuwen is de diepere betekenis van Pasen nauwelijks veranderd. Maar zoals met veel gebeurtenissen uit het verleden gebeurt, worden ’tradities’ sterk gekleurd naar de tijd waarin mensen leven. Er worden tal van randzaken bijgesleept. Zo vroeg ik mij af waarom er met Pasen eigenlijk eieren gekleurd/beschilderd worden.
Ook daar valt veel (tegenstrijdigs) over te lezen. Alle religies hebben zo hun eigen uitleg. Volgens de christelijke traditie mocht men tijdens de vasten (veertig dagen voor de Pasen) geen eieren eten. Die werden bewaard tot Eerste Paasdag en de oudste eieren werden versierd. Nog ouder is de Germaanse overlevering dat eieren symbolen waren van vruchtbaarheid
en dat ze in akkers werden begraven zodat ook die vruchtbaar zouden zijn. Mogelijk dat in het verleden beide – en andere – culturele aspecten zijn samengevoegd. Tegenwoordig bepaalt de commercie de gebruiken: we eten (vooral) chocolade-eieren… Om in de paassfeer te komen, heb ik vandaag ‘kleurrijke’ foto’s uitgezocht. Vrolijk Pasen!
* Carolina-eend, Aix sponsa, Wood Duck, Canard carolin, Brautente *
* Grote canadese gans, Branta canadensis, Greater Canada Goose, Bernache du Canada, Kanadagans * Een opvallend verschijnsel zag ik vanmorgen op de Meeslouwerplas in Leidschendam-Voorburg. Een verwilderde Carolina-eend was aan het ‘baltsen’ met een paartje grote canadese ganzen. Vrouwtje gans reageerde daar soms op, maar meestal lagen ze met z’n drieën rustig bij elkaar. Toevallig trof ik later in het Buytenpark weer een (ontsnapte) Carolina-eend, close-up gemaakt.
* Fuut, Podiceps cristatus, Great Crested Grebe, Grèbe huppé, Haubentaucher *
Of deze futen vanmorgen aan paaseieren dachten weet ik niet, maar in elk geval aan voortbestaan! Stompwijk.
* Blauwborst, Luscinia svecica cyanecula, Bluethroat, Gorgebleue à miroir, Blaukehlchen *
Door het traag opwarmende voorjaar zie je nog niet veel blauwborsten voluit zingen in de rietstengels. Vanmorgen wel eentje langs de Starrevaart, maar die kon ik niet fotograferen. Deze is van een week terug.
* Slobeend, Spatula clypeata, Northern Shoveler, Canard souchet, Löffelente *
Dit mannetje slobeend heeft met zijn partner al het broedgebied in de polders opgezocht. Stompwijk gisteren.
* Roodborsttapuit, Saxicola rubicola, European Stonechat, Tarier pâtre, Schwarzkehlchen *
Mannetje roodborsttapuit vanmiddag, met partner, aan het foerageren in het Bentwoud. |