* Woudaap (rietaap), Ixobrychus minutus, Little Bittern, Blongios nain, Zwergdommel *
Een zacht ‘geblaf’ in een moerasgebied klinkt voor een vogelliefhebber als een trompetserenade.
Tegen de middag hoorde ik de monotone maar toch wel vérdragende zang (KLIK HIER) van een rietaap. Voorzichtig over het pad naar de zingende woudaap – want dat is zijn officiële naam – gelopen. Uiteindelijk mijn krukje uitgeklapt en onder een boom gaan zitten: door de penicillinekuur van drie weken
die de huisarts me vanwege de tekenbeet voorschreef, moet ik voorzichtig zijn met zonlicht op mijn huid. Nu en dan verplaatste de woudaap zich, maar meestal bleef hij in de buurt. En maar ‘zingen’, twee uur lang. Allerlei andere vogels (koekoek, kleine karekiet enz.) en vogelgeluiden (hoempende roerdomp)
maakten het verblijf aangenaam, maar na die uren hield ik het toch maar voor gehoord en gezien. Toen de rietklauteraar (vandaar de naam ‘aap’) weer een pauze nam, heb ik mijn spulletjes gepakt en ging ik huiswaarts. Daar begon hij alweer te roepen, riep hij me na? Vooruit, nog één keer dan… En daar zat hij, pontificaal op een omgevallen boomstam in de rietkraag. Prachtig zo’n mini-reiger!
Roepen, kijken, alsof hij wilde zeggen: vooruit dan, je geduld van twee en een half uur wordt beloond. Het viel tussen de stengels door nog niet mee om de vogel, die tien minuten bleef zitten, te fotograferen. Verreweg de meeste foto’s mislukten door voor de lens bewegend riet. Op een paar na! Een blaffende hond en een tierende (toen ik hem vroeg het dier stil te houden) baas verjoegen de rietaap.
* Kleine plevier, Charadrius dubius, Little Ringed Plover, Pluvier petit-gravelot, Flussregenpfeifer *
Ook kleine plevieren broeden nu volop. Dit mannetje zag ik samen met zijn vrouwtje (haar veren zijn bruiner) rondlopen op een plek waar ze eerder op het nest zat. Ik vrees dat de eieren of de kuikens ‘verdwenen’ zijn.
* Regenwulp, Numenius phaeopus, Whimbrel, Courlis corlieu, Regenbrachvogel *
Eén van de 35 à 40 regenwulpen die gisteren, meestal op grote afstand, in de Geerpolder foerageerden. Een regenwulp is kleiner dan een gewone wulp en heeft een ‘afgezette’ lichte streep midden op de kop.
* Slanke dennensnuitkever, Pissodes pini, Banded Pine Weevil, Pissode du pin, Echter Kiefernrüssler *
Een algemene soort in dennenbossen. Deze foto onlangs gemaakt in Ruinen. *** Verminkte jonge knobbelzwanen: BEL 144 Het leewieken (de vleugel half afknippen zodat een vogel niet meer kan vliegen) van vogels is verboden.
Ook zwanendrifters mogen dat niet doen. Dierenartsen wel, maar er is geen enkele zichzelf respecterende arts die zonder medische noodzaak van een gezonde jonge knobbelzwaan de vleugel zal verminken.
Op het ogenblik kruipen de knobbelzwanen uit het ei. Let dus goed op: als je mensen ‘bezig’ ziet ***
Recensie Geroezemoes in het gras
Dave Goulson, uitgave Atlas Contact 2015, ISBN 978 90 4502 841 5, € 24,99
Geroezemoes in het gras’ is een geweldig geschreven boek over insecten, bloemen en hun onderlinge relaties. Het is met veel onderkoelde humor geschreven. Het boek bevat een schat aan informatie over het verborgen insectenleven, maar zet ook aan tot nadenken over de rol van de mens in de natuur. Klik hier voor een uitgebreide bespreking
|
150507 Rietaap stelt geduld op de proef
|