* Kleine plevier, Charadrius dubius, Little Ringed Plover, Pluvier petit-gravelot, Flussregenpfeifer *
Foto boven dag 1, foto onder dag 2.
Pluizige bolletjes op stokjes. Zo zien piepjonge kleine pleviertjes er uit. Vertederend. Grappig.
Eksters kennen geen gevoelens van schoonheid, ze zijn ontworpen om te overleven. En zo heb ik opnieuw met lede ogen gezien hoe vier kleine pleviertjes maar enkele dagen leefden. Al jaren bescherm ik nesten van kleine plevieren in het Bentwoud tegen autobanden.
Die opportunistische broeders leggen hun eieren, vrijwel altijd vier, het liefste op plekken waar grind te vinden is. Zoals op de landwegen en -paden in het Bentwoud waar de steentjes intussen afgereden zijn, en de laatste jaren op de parkeerplaats van de Golfbaan. Met medewerking van Staatsbosbeheer en de Golfbaan markeer ik de nesten
zodat er geen auto’s overheen kunnen rijden. Van de circa vijftig eieren die ik afgezet heb, zijn de meeste wel uitgekomen maar is er niet één kuikentje vliegvlug geworden. Weersomstandigheden speelden soms een rol, maar het waren vooral eksters die hun tol eisten. Mijn conclusie baseer ik op twee ‘heterdaadjes’ en op het feit dat er veel eksters zitten.
In juni meldde ik het negatieve resultaat van een broedsel op de Golfbaan. Na mijn vakantie vond ik opnieuw een nestje. Heb het onopvallend afgebakend met twee bakstenen. Zondagmorgen vier eitjes, maandagmorgen vier kuikentjes, dinsdagmorgen ook nog. Dinsdagavond maar twee kuikentjes. Terwijl ik hun gedrag aan het bekijken was, dook er een ekster op ze af. Ze vluchtten de begroeiing in, maar aan de alarmkreten van de ouders te horen, wist ik wel wat zich daar afspeelde. Tragisch. Woensdagmorgen in de regen waren de ouders er nog, het laatste kuiken zal er ook nog geweest zijn.
Woensdagmiddag was het stil. Geen enkele kleine plevier meer, vertrokken. Vijf eksters, zij volgen hún natuur.
* Kleine plevier, Charadrius dubius, Little Ringed Plover, Pluvier petit-gravelot, Flussregenpfeifer *
Dinsdagavond, er zijn nog twee kleine pleviertjes in leven die bescherming zoeken bij hun moeder.
* Patrijs, Perdix perdix, Grey Partridge, Perdrix grise, Rebhuhn *
In dezelfde omgeving als twee koppels patrijzen met elk twaalf kuikens, vond ik nog eens vijftien kuikens! Een vierde paar liep er zonder kuikens rond, ik weet vrijwel zeker dat die uitgemaaid zijn.
* Ree, Capreolus capreolus, Roe, Chevreuil, Reh *
Deze reebok foerageerde in Francillion-sur-Roubion. Enkele dagen daarvoor liep een reegeit op enkele meters voor ons vakantiehuisje bij onze auto! Helaas geen foto kunnen maken.
* Zuidelijke oeverlibel, Orthetrum brunneum, Southern Skimmer, Orthétrum brun, Südlicher Blaupfeil *
Langs het riviertje de Roubion vloog dit uitgekleurde mannetje zuidelijke oeverlibel. Bij ons erg zeldzaam.
* Bosparelmoervlinder, Melitaea athalia, Heath fritillary, Mélitée du mélampyre, Wachtelweizen-Scheckenfalter *
In Nederland een zeer zeldzame vlinder die alleen lokaal voorkomt op de Veluwe. ***
Zwanendrifters
Op de laatste uitzending van is een lawine aan reacties gekomen.
Kamerleden hebben vragen aan de staatssecretaris gesteld, de rol van de politie ligt onder vuur, drie zonen van één van de twee zwanendrifters, die werken als muskusrattenvangers, zijn door hun baas op non-actief gesteld. Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) onderzoekt hun activiteiten tijdens werktijd. Zij mogen ook niet meer, ook in hun eigen tijd, zwanendriften. Er zijn dreigementen geuit aan het adres van deze familie. Dat is ongepast gedrag en werkt averechts!
We leven in een rechtsstaat en daarin beoordelen rechters wie de wet overtreedt. Wij als burgers mogen bewijzen bij Justitie aanleveren tegen (wets)overtredingen, maar we mogen geen eigen rechter spelen. Dierenarts/jurist Saskia van Rooy voert intussen onverdroten haar legale strijd tegen de zwanendrifterij door foto’s en films van misstanden te maken en alle nieuws te delen via Facebook en Twitter. |