* Inktviszwam, Clathrus archeri, Octopus Stinkhorn, Anthurus d’Archer, Tintenfischpilz *
Met zijn rode kleuren en tentakels is de inktviszwam één van onze opvallendste paddenstoelen.
In 1973 is deze soort, die van oorsprong uit Australië komt, voor het eerst in Nederland gevonden. Meegelift. Net als o.m. de veel algemenere grote stinkzwam behoort de inktviszwam tot de familie van de stinkzwam. Stinkzwammen hebben een doordringende geur, (meestal) van rottend vlees, op meters afstand te ruiken.
Woensdag heb ik deze inktviszwam gefotografeerd in de Heemtuin in Capelle a/d IJssel. Toen ik thuiskwam heb ik alles maar eens goed geboend, vooral mijn trui, waarin de stank was blijven hangen. Aasvliegen en kevers komen op die geur af, gaan op de zwam zitten en verspreiden zo de sporen van de zwammen. Stinkzwammen, en ook inktzwammen, ontstaan uit zgn. duivels- of satanseieren; op de foto hierboven goed te zien.
Het zijn bijzonder veerkrachtige, geleiachtige bollen, omgeven door een leerachtige schil, die het vruchtlichaam vormen voor dit soort zwammen. De zwammen breken met een ‘eitand’, de discus, door het omhulsen van het ei heen.
* Strekpoot, Dicranopalpus ramosus, a Harvestman, eine Weberknechte, un faucheur *
Het is herfst, spinnentijd! Overal webben. De in het voorjaar geboren spinnen beginnen hun eigen web te maken. Dit is echter geen spin, maar een hooiwagen, gefotografeerd in ons huis. Komt van oorsprong uit Noord-Afrika, begin jaren negentig (Ede, 1993) voor het eerst hier gezien, in circa twintig jaar een algemene soort geworden.
* IJsvogel, Alcedo atthis, Kingfisher, Martin-pêcheur d’Europe, Eisvogel *
Dit jonge ijsvogelvrouwtje liet zich gisteren fotograferen tegen herfstachtige pasteltinten.
* Torenvalk, Falco tinnunculus, Kestrel, Faucon crécerelle, Turmfalke *
Het is nog lang geen voorjaar, maar deze torenvalk lijkt nu al het territorium af te bakenen.
* Zwarte stern, Chlidonias niger, Black Tern, Guifette noire, Trauerseeschwalbe *
Op de Willem-Alexanderbaan in Zevenhuizen waren vanmiddag drie zwarte sterns aan het foerageren. Heel lastig te fotograferen vogeltjes, ze draaien en zwenken erg snel en duiken dan naar het wateroppervlak. De meeste zijn hier allang vertrokken richting Afrika. De trekroute ligt langs de kust. Het aantal zwarte sterns in West-Europa neemt sterk af, maar de vogel heeft een groot verspreidingsgebied en is daarom niet bedreigd. |