* Zwarte ruiter, Tringa erythropus, Spotted Redshank, Chevalier arlequin, Dunkler Wasserläufer *
Eén zwarte ruiter trotseert het hoge water op de Starrevaart en landt bij het schelpeneilandje. Gisteren. De vogels hebben vast het laatste Vogeldagboek meegelezen: gisteren een mooie man brilduiker op de
Starrevaart en ransuilen op een roestplaats! Weliswaar verstopt tussen de takken, maar ze zijn er. Door tips van lezers (zijn altijd welkom, bedankt!) kwam ik de ransuilen op het spoor, evenals een locatie van appelvinken, maar die lieten zich (nog) niet zien. Ook van de roerdomp, die ik twee weken geleden enkele malen zag, geen spoor meer. Hoog water, hoge temperaturen, niets is voorspelbaar.
* Tafeleend, Aythya ferina, Pochard, Fuligule milouin, Tafelente *
Al in de veertiende eeuw was bekend dat eenden kunnen slapen en toch met één oog alles in de gaten houden. Pas de laatste eeuw, waarin het onderzoek naar dieren een enorme vlucht heeft genomen, is vastgesteld dat ook andere vogels (meeuwen, valken) en dieren (dolfijnen, krokodillen) één hersenhelft kunnen laten rusten terwijl ze met de andere helft/oog kijken of alles veilig is. Zoals deze tafeleend op de Starrevaart. Op deze foto staat een kuifeend met veel wit rond de snavel, maar met het kuifje en de brede donkere snavelpunt.
* Kuifeend, Aythya fuligula, Tufted Duck, Fuligule morillon, Reiherente *
Een vrouwtje topper heeft doorgaans veel meer wit rond de snavelbasis dan haar nicht kuifeend. Toppers broeden hoog in het noorden en overwinteren langs onze kusten, soms op grote binnenwateren. Dan wordt daar wel eens een ’topper’ gemeld, maar meestal betreft het een kuifeend met ook veel wit. Soms is het lastig te zien, maar kuifeenden hebben altijd een (aanzet tot) een kuifje, toppers niet. Let op: topper heeft slechts een kleine zwarte vlek op de snavelpunt, kuifeend een vlek over de hele breedte.
* Roodborst, Erithacus rubecula, Robin, Rouge-gorge familier, Rotkehlchen *
Een roodborstje loert naar een lekker hapje. Foto in tegenlicht gisteren bij de Starrevaart.
* Brilduiker, Bucephala clangula, Goldeneye, Garrot à œil d’or, Schellente *
Een daar is ‘ie dan eindelijk: zo’n mooie man brilduiker op de Starrevaart. Vrouwtjes waren er al eerder.
* Ransuil, Asio otus, Long-eared Owl, Hibou moyen-duc, Waldohreule *
Tussen de takken door gisteren deze ransuil gefotografeerd op een roestplaats met circa acht uilen. ***
Recensie Tuinvogels op ware grootte
Daniela Strauss, Fontaine Uitgevers, ISBN 978 90 5956 648 4, € 12,95
Een leuke en gemakkelijk te hanteren tuinvogelgids, die geschikt is om snel de vogels in de tuin te leren kennen. Klik hier voor een uitgebreide bespreking |