Waarom spreeuwen bloemen plukken en trillende muizen slimmer zijn

Waarom_%20spreeuwen_%20bloemen_%20plukken.jpg

Auteur
Monica Wesseling

Illustraties
Jeannette Steenmeijer

Uitgave
Kosmos Uitgevers 2016
128 pagina’s, 12,5 x 20 cm
ISBN 978 90 2156 349 7
€ 12,99

Waarom spreeuwen bloemen plukken
en trillende muizen slimmer zijn

Monica Wesseling is een natuurliefhebber naar mijn hart (al ken ik haar niet persoonlijk): zij probeert net als ik allerlei wetenswaardigheden over de natuur over te brengen op een groot publiek. Op die manier ontstaat er meer begrip en liefde bij jong en oud voor alles wat leeft.

Kan, vroeg ze zich in eerdere boeken af, een regenworm verzuipen? En waarom krijgt een specht geen koppijn? Boeiende uitgaven met algemene weetjes. Met haar nieuwe boek met een veel te lange titel duikt ze meer de kant op van het wetenschappelijk onderzoek.

Ze ging naar het Groningse Instituut voor Evolutionaire Levenswetenschappen (Rijksuniversiteit) en stelde op basis van recente onderzoeken een bundel samen. Onderzoeken naar en proeven met dieren die vaak resultaten opleveren die voor (de gezondheid van) mensen van belang zijn.

Over voeding bij stress, over het effect van trillingen op het geheugen, over onze biologische klok en het op individuen toegeschreven gebruik van medicijnen (kanker). Bij veel proeven worden ratten gebruikt, omdat de hersenstructuur van deze dieren sterk lijkt op die van mensen.

Een deel van de natuur, zo beschrijft Wesseling de onderzoeksresultaten, heeft voldoende veerkracht om de klimaatveranderingen te volgen. Een ander deel niet. Dat valt onder meer te concluderen uit gegevens over vogels. Daarbij blijkt de oude methode van ringen niet effectief (van de honderdduizenden geringde vogels zijn er maar enkele teruggevangen na hun reis naar Afrika), maar de nieuwe aanpak met geolocaters levert geweldig veel informatie op.

Monica Wesseling schrijft haar artikelen op een journalistieke = duidelijk leesbare manier. Een leerzaam en interessant boekje, hopelijk komen er nog meer!

AdG, 1 november 2016