* Konijnuiltje of Holenuil, Athene cunicularia, Burrowing Owl, Chevêche des terriers, Kaninchenkauz *
Het konijnuiltje is een holenbroeder op het Amerikaanse continent. Ze lijken op kleine steenuilen. Heel bijzonder is dat de holenuil asynchroon kan vliegen. Doordat de vleugels dan niet tegelijkertijd omhoog of omlaag worden gehouden, is hij erg wendbaar. Bij bedreiging sist hij als een ratelslang. Dit is één van de drie kuikens die vandaag in Blijdorp vliegoefeningen aan het doen was. Af ten toe gaan pa en moe naar diergaarde Blijdorp toe. Zo om de drie, vier jaar. Bovendien vrijkaartjes!
Dieren horen niet in kooien of achter hekken. In een klein land als het onze zouden een handvol dierentuinen en een vogelpark voldoende zijn voor educatie en voor (noodzakelijke) fokprogramma’s. Maar ondanks mijn weerzin tegen dat gaas, blijft het boeiend om al die prachtige dieren te zien.
* Grote zilverreiger, Casmerodius albus, Western Great Egret, Grande aigrette, Silberreiher *
* Baars, Perca fluviatilis, Perch, Perche commune, Flussbarsch * Blauwe reigers azen stilstaand, soms langdurig, op grote prooien. Zilverreigers lopen al trappelend om de boel op de bodem op te jutten heen en weer en pikken kleine visjes en diertjes uit het water. Soms vangen ze op hun wandelroute ook grotere vissen, zoals deze baars gistermorgen bij De Wilck.
* Oeverpieper, Anthus petrosus, Eurasian Rock Pipit, Pipit maritime, Strandpieper *
Dit vind ik een heel vreemd geval. Hans Viola fotografeerde op het Noorderhavenhoofd in Scheveningen begin oktober een oeverpieper met een ‘versiering’ op beide flanken. Het lijkt me ondenkbaar dat mensen dit hebben aangebracht. Met welk doel dan? Logischer lijkt dat het insecten (teken?) zijn die toevallig op dezelfde plek op beide zijden zitten. Of vergroeiingen? Wie het weet mag het zeggen.
* Ruigpootbuizerd, Buteo lagopus, Rough-legged Buzzard, Buse pattue, Raufußbussard *
Op deze foto van de (zeldzame) ruigpootbuizerd in het Bentwoud is goed te zien waarom het een adult is. Juveniele vogels hebben bij de zwarte vleugelvingers een flinke lichte vleugelvlek. Dit vrouwtje niet.
* Torenvalk, Falco tinnunculus, Kestrel, Faucon crécerelle, Turmfalke *
Met een beetje oplettendheid en geduld zijn torenvalken niet zo lastig te fotograferen. Zeker als ze met hun make-up bezig zijn kan je dichtbij komen. Mannetje, Zoeterwoude.
* Halsbandparkiet, Psittacula krameri, Rose-ringed Parakeet, Perruche à collier, Halsbandsittich *
Foto om nog eens duidelijk te maken dat een halsbandparkiet er echt anders uitziet dan een grasparkiet.
* Lelkraanvogel, Bugeranus carunculatus/Grus carunculata, Wattled Crane, Grue caronculée, Klunkerkranich *
Foto en tekst Inge Duijsens: Deze grote kraanvogel (1m70) met wratten op zijn gezicht kan alleen in natte/moerasgebieden leven. Het is een kwetsbare soort die alleen in Afrika voorkomt, ca. 6000 à 8000 vogels. Hoewel ze soms twee eieren leggen, voeden lelkraanvogels slechts één kuiken op. Ze verlaten meteen het nest wanneer het eerste kuiken is uitgekomen, zelfs wanneer het tweede ei nog aan het uitkomen is. Het zijn sterk monogame vogels en verdedigen hun territorium heftig tegenover andere kraanvogels. We zijn tijdens onze reis in Botswana slecht eenmaal een paartje van deze soort tegengekomen. ***
Boekenprijzen
In de rubriek Recensies bespreek ik, met hulp van twee mede-recensenten, de meeste natuurboeken die verschijnen.
Uitgevers hebben de begrijpelijke neiging om na een bepaalde periode boeken met korting aan te bieden. Het is voor mij niet doenlijk die wijzigingen in de recensierubriek te verwerken. Daarom: kijk altijd even op de websites van de uitgevers naar aanbiedingen. Dan zie je bijvoorbeeld dat het prachtige boek Mijn Reigerparadijs van Erik van Ommen nu voor (slechts) € 14,95 te koop is! |
161122 Af en toe…
|