* Nonnetje, Mergellus albellus, Smew, Harle piette, Zwergsäger * Twee paartjes nonnetjes waren vandaag druk (met elkaar) in de weer op een donkere Starrevaart. Hopelijk blijven deze bijzonder fraaie wintergasten hier nog een tijdje hangen.
Nu de temperatuur stijgt en de lente in de verte lonkt, stijgt ook de hormoonspiegel van dieren.
Bij vogels zie je een sterke toename van het aantal liefdesschijnbewegingen, regelmatig komt het al tot paringen. Bij de vier nonnetjes vandaag op de Starrevaart nog niet. Het viertal verzorgde wel een spetterende show, met de mannetjes in de hoofdrol.
De vrouwtjes sloegen de onrust bij hun partners meestal vanaf een afstandje gade. De heren kleine zaagbekken vertrouwden elkaar kennelijk niet want ze waren onafscheidelijk.
Soms leek het wel een eeneiige tweeling: ze zwommen steeds bij elkaar, ze doken tegelijk, ze maakten regelmatig tegelijkertijd dezelfde bewegingen met kop en lichaam, synchroon. Dan vlogen ze weer op en ze maakten enkele malen baltsbewegingen. Een prachtig kijkspel!
* Wilde zwaan, Cygnus cygnus, Whooper Swan, Cygne chanteur, Singschwan *
Eén oudervogel met vier (drie op de foto) juveniele zwanen vanmiddag in Stompwijk. Wilde zwanen zijn even groot als knobbelzwanen. Ze hebben een gele snavel. Vaak krijgen vogels een naam die te maken heeft met het geluid dat ze produceren.
Dat geldt zeker ook voor de wilde zwaan, die trompetterend en toeterend met hoehoe-klanken door het leven gaat. Het Engelse whooper heeft ermee te maken, evenals het Friese klûkswan. De Fransen en Duitsers noemen hem ‘zingende zwaan’. Wilde zwanen broeden voornamelijk in Noord-Europa, bij ons een schaarse wintergast.
* Knobbelzwaan, Cygnus olor, Mute Swan, Cygne tuberculé, Höckerschwan *
* Wilde zwaan, Cygnus cygnus, Whooper Swan, Cygne chanteur, Singschwan * Wilde zwaan naast knobbelzwaan: het verschil in snavelkleur en koptekening is opvallend. |