Het vogelei

Het_Vogelei.jpg

Auteur
Tim Birkhead

Vertaling
Ronald Schrijber

Uitgave
De Bezige Bij 2016
320 pagina’s, 14 x 21 cm
ISBN 978 90 234 9924 4
€ 24,99

Oorspronkelijke titel
The most perfect thing
Inside (and outside) a bird’s egg
Bloomsbury Publishing

Het vogelei
Wonder van volmaaktheid

 

Ook altijd gedacht dat een zeekoetei zo spits is om niet van een klif af te rollen? En dat ook wel eens aan anderen doorverteld? Mooi dat het niet klopt. Waarom is dat ei dan wel zo spits? Het antwoord staat op bladzijde 251 van ‘Het vogelei’ van Tim Birkhead.

In negen hoofdstukken volgen we de hele ontwikkeling van een ei. Te beginnen bij de schaal en te eindigen bij het kuiken. Het is geen droog en dor, maar wel een wetenschappelijk verantwoord verhaal.

In het eerste hoofdstuk gaat het over de eierverzamelaar Lupton en hoe hij de plaatselijke bevolking inschakelde om aan eieren te komen. Langs klimtouwen daalden zij de kliffen af om eieren te vergaren voor de verzamelaar. Heel wat zee- en andere vogels werden beroofd van hun eieren om aan de verzamelwoede te voldoen.

Een aantal eiercollecties belandde, soms via omzwervingen, in musea. Daar diende zo’n verzameling dan de wetenschap mits goed gerubriceerd. De schrijver weet dat allemaal beeldend te vertellen en hij voegt daar steeds persoonlijke herinneringen en omstandigheden aan toe. Zo krijg je het gevoel dat hij je op een aangename wijze toespreekt.

In de volgende hoofdstukken gaat het over het vogelei zelf. Van schaal tot kuiken, maar ook dan ontbreekt de persoonlijke toets niet. En ook in deze hoofdstukken wordt met een aanname geen genoegen genomen. Bijvoorbeeld de vraag: welke kant van het ei komt er het eerst uit de vogel? De stompe of de spitse?

De weg die een ei aflegt in het vogellichaam wordt nauwkeurig beschreven. De nieuwste wetenschappelijke inzichten vinden een plaats in het verhaal. Zo ben je op de hoogte van de actuele stand van zaken.

Als je van detailstudies over vogels houdt, is dit boek zeker een aanrader. Ook omdat je zoveel meer te weten komt over het verzamelen van eieren in vroeger tijden. Je ervaart in het hele boek dat de schrijver zijn hoogleraarschap diergedrag en wetenschapsgeschiedenis voortreffelijk kan combineren in zijn verhaal over het vogelei.

Ko Katsman, 17 februari 2017