WWW of het Wijde Wortel Web

Auteur
Lucy Brownridge

Illustraties
Hannah Abbo

Vertaling
Salto

Uitgave
Salto 2024
32 pagina’s, 24 x 28 cm, harde omslag
ISBN 978 90 0228 297 3
€ 17,99

Leeftijd
Vanaf 8 jaar

Oorspronkelijke titel
Little Tree and the Wood Wide Web

WWW of het Wijde Wortel Web

Een waar gebeurd verhaal

Leefde je vroeger ook met de gedachte: daar, in dat bos staat een spar en daar staat een berk? En die twee verschillende soorten hebben niets met elkaar te maken? Welnu, door heel veel onderzoek zijn daarover tegenwoordig heel andere inzichten.

Alles heeft met elkaar te maken, alles is met elkaar verbonden. De, in onze ogen, hersenloze organismen als bomen zijn in staat om informatie naar elkaar uit wisselen. Zelfs al behoren ze tot verschillende soorten. Maar hoe vertaal je die ingewikkelde wetenschap naar begrijpelijke taal voor kinderen? Het antwoord vind je in deze uitgave.

In een oud bos heeft een spar wortel geschoten en strijdt om een plekje tussen de bomen. De jonge zaailing moet hard groeien in de slag om het licht. Daarvoor heeft ze water nodig en met haar wortels wriemelt ze in de bodem op zoek naar vocht. Helaas geen water! In het kinderboek wordt het verdriet genoemd, wetenschappers hebben er ongetwijfeld een andere naam voor, maar de spar is in staat om haar gebrek aan water via schimmels door te geven aan andere bomen.

Heel veel bomen hebben een reden om de spar niet te helpen. Behalve de berk, die is in staat om zijn energie en water via zijn wortels en het wijde wortel web naar de spar te sturen. Onderweg profiteren daar ook nog schimmeldraden van. Andersom is de spar ’s winters in staat om de berk te helpen.

Dit verhaal klinkt als een sprookje, maar dat is het niet. Het is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek van professor Suzanne Simard, die ontdekte dat berken en sparren via het wijde wortel web hulpbronnen uitwisselen in tijden van nood. Niet alleen berken en sparren staan met elkaar in verbinding; het geldt voor alle bomen in het bos.

Na lezing weet ik: zo vertaal je nieuwe wetenschap naar kindertaal. De tekst is heel begrijpelijk en door de vormgeving prettig leesbaar. Geen ellenlange verhalen, maar korte en duidelijke informatie. Ook de illustraties doen ertoe. Ze zijn kleurrijk en ondersteunen de tekst. Lees, kijk en verwonder je!

Ko Katsman, 12 juli 2024