Handboek Vogels van Nederland

Auteurs
Luc Hoogenstein en Ger Meesters

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2024
344 pagina’s, 17 x 24 cm, harde omslag
ISBN 978 90 5011 941 2
€ 34,95

Handboek Vogels van Nederland

Als een uitgever het predikaat ‘Het meest complete handboek over vogels van Nederland!’ op de achterflap zet, wordt je nieuwsgierigheid wel erg geprikkeld. De ‘voorbode’ is goed: van dezelfde auteurs verscheen eerder het prima Handboek Vogels van Nederland en België.

Nu zeggen namen niet alles. Een ‘handboek’ moet volledig zijn en actueel. Up-to-date is dit boek zeker, maar volledig? Voor determinatie van vogels zijn er betere uitgaven beschikbaar. Immers, het aantal foto’s is veel beperkter dan in gerenommeerde gidsen waarin veel foto’s en tekeningen met kenmerken staan, en de plaatjes blinken lang niet allemaal uit in kwaliteit.

Daar moet dit ‘handboek’ het dan ook niet van hebben. De nadruk ligt op de beschrijvingen van ruim driehonderd soorten. Uitgebreider dan in (de meeste) herkenningsgidsen worden de verenkleden beschreven, evenals de leefgebieden inclusief het voedsel, waar de vogels voorkomen (verspreiding) plus gegevens over de trek en hoe de populatie zich ontwikkelt (trend).

Verder wordt het aantal broedparen vermeld, de broedperiode, hoeveel eieren worden gelegd, de broedduur en het aantal legsels. Opmerkelijk dat een aanduiding van de grootte van de vogels ontbreekt; wel bij sommige zeldzame soorten achterin het boek. Via een QR-code is het formaat en andere informatie wel op te vragen in de digitale Vogelgids van Vogelbescherming Nederland, met o.m. opnames van de roep en de zang van de vogels.

Zoals alle uitgaven van KNNV Uitgeverij is dit een prima verzorgd boek. Voor identificatie van vogels heb je meer aan echte determinatiegidsen, zoals de ANWB Vogelgids van Europa (de Svensson) en Vogels van Europa (van Rob Hume). Handboek Vogels van Nederland biedt naast de soortbeschrijvingen vooral meer info over de leefgebieden, de verspreiding en de trek en is daardoor een puike aanvulling op herkenningsgidsen.

AdG, 7 augustus 2024