Expertgids Ree&fotografie

Auteur
Bas Ronteltap

Foto’s
Bas Ronteltap e.a.

Uitgave
PiXFACTORY 2024
168 pagina’s, 21 x 21 cm, harde omslag
ISBN 978 90 795 8852 7
€ 34,90

Expertgids Ree&fotografie

Wat moet je allemaal weten voordat je mooie foto’s van reeën kunt maken? Bas Ronteltap weet het, en deelt zijn kennis over de ree en over de beste manier om dit prachtige en fotogenieke hertje te fotograferen. Voor goede foto’s is het belangrijk dat je jezelf enigszins in de ree kunt verplaatsen, zodat je kunt voorspellen hoe hij zich gaat gedragen, en wat belangrijker is: hoe je verstoring kunt voorkomen.

De eerste 71 bladzijden zijn mede daarom volledig gewijd aan de ree zelf. (Jagers praten over ‘het’ ree. Helaas doet de auteur dat ook – en heeft de uitgever dat toegelaten en aapt zelfs de Zoogdiervereniging het na. ‘Het’ ree is volgens de officiële spelling ‘jagerstaal’. ‘De’ ree is ABN, Algemeen Beschaafd Nederlands.) Onder andere de verspreiding in ons land en in België, het uiterlijk, het gedrag en de voortplanting komen aan bod. Het boek biedt veel leerzame informatie.

Maar ook in deel 2 valt voor niet-fotografen nog genoeg te lezen. Want behalve technische beschrijvingen wordt er ingegaan op vragen als: hoe kun je reeën ontdekken en naderen?

Ik ben zelf geen (hobby)fotograaf. Daarom heb ik het technische gedeelte ook laten lezen aan mijn partner, die wel enthousiast aan natuurfotografie doet. Zij vond de handleiding voor goede natuurfoto’s en de tips die daarbij worden gegeven, erg handig en behulpzaam bij het maken van betere reeënfoto’s (misschien nog wel wat breder: natuurfoto’s).

De vele prachtige foto’s in het boek brachten mij weer terug naar mijn jeugd, toen ik in de Amsterdamse Waterleidingduinen heel vaak naar reeën heb gekeken. Daar zijn ze inmiddels grotendeels verdreven door de grotere damherten. Maar in de rest van ons land zijn er nog genoeg plekken over waar ze vaak te zien zijn. De beste plaatsen voor het maken van mooie reeënfoto’s worden vermeld.

Ronald Klingers, 12 augustus 2024