Waar ben jij geweest?

Auteur
Rob Buiter

Illustraties
Vera de Backker

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2024
28 pagina’s, 21 x 21 cm, harde omslag
ISBN 978 90 5011 957 3
€ 16,95

Leeftijd
vanaf 4 jaar

Waar ben jij geweest?

Wadvogels vertellen over hun trektochten

Hoe vertel je vierjarigen iets over vogeltrek? En hoe maak je ze bewust van de betekenis van het waddengebied? Welnu: je neemt een scholekster en geeft haar de naam Sien. Door naamgeving wordt die scholekster een persoonlijkheid, die je kan laten praten. Op die manier komt een anders anonieme vogel voor kleine kinderen tot leven.

Sien verblijft in de Waddenzee en in de loop van voorjaar en herfst komen er allerlei vogels langs op weg naar hun broed- of overwinteringsgebied. Zonder het nadrukkelijk te benoemen, is de betekenis van de Waddenzee voor doortrekkende vogels duidelijk.

Als eerste komt Lisa lepelaar, die vertelt over haar winterkwartieren, gevolgd door Nico noordse stern, die ‘even’ naar de Zuidpool is gevlogen. Daarna volgt een bonte stoet aan vogels die je in het waddengebied mag verwachten, om te eindigen met Bobbie brandgans. Bij de laatste komt, zonder het woord te noemen, klimaatverandering aan de orde. Bobbie heeft zijn nest hoog op een rots gemaakt, zodat ijsberen niet bij de eieren kunnen komen. Een roofdier dat anders zijn voedsel in het drijfijs zoekt.

De bespreking van een vogelsoort is in verhaalvorm, maar op de rechterpagina vind je in een aparte kolom meer zakelijke achtergrondinformatie. Daar staat ook een QR-code die je naar de website van Vogelbescherming leidt. Heel handig als je meer over de soort wilt weten. Het verdiept je kennis over het voorkomen, leefwijze en verspreiding van de vogel.

Net als in de vorige uitgaven van deze serie ‘Dit is mijn tuin!’ en ‘Kom erbij in mijn wei!’ zijn de illustraties van Vera de Backker. Ze ademen de sfeer van de Waddenzee met zijn schorren en slikken. Elke soort is duidelijk te herkennen en in zijn omgeving afgebeeld. Ook zie je van elke vogel een vliegbeeld. Dat maakt het boekje tot een compleet geheel.

Ko Katsman, 21 september 2024