Buiten gebeurt het

Buiten_gebeurt_het.jpg

Auteur
Arjan Postma
m.m.v. Koen van Santvoord

Tekeningen
Jasper de Ruiter

Foto’s
Frank Ruiter

Uitgave
Meulenhoff
Boekerij, 2016
224 pagina’s, 17,5 x 24,5 cm, harde omslag
ISBN 978 90 225 7923 7
€ 19,99

Buiten gebeurt het
Het mooiste van de seizoenen
 

Arjan Postma kent u waarschijnlijk wel van de televisie, waar hij als ‘Nederlands bekendste boswachter’ veel vertelt over alles wat er in onze natuur te beleven is. Datzelfde doet hij ook in dit boek, dat hij met hulp van journalist en schrijver Koen van Santvoord heeft geschreven.

Het boek is onderverdeeld in vier delen, die elk een seizoen behandelen. Daarbinnen werkt Postma met vaste rubrieken als houvast tijdens het lezen. Zo komen per seizoen enkele succesverhalen voorbij van dieren die het in het moderne Nederland eindelijk weer goed doen, zoals de bever en de wisent, en van nieuwkomers in onze natuur, zoals de nijlgans en de reuzenberenklauw.

Deze grotere verhalen worden afgewisseld met kortere stukjes. Zo vertelt hij in de rubriek ‘Survival in je achtertuin’ bijvoorbeeld hoe je touw maakt van brandnetels, in de rubriek ‘Het zijn net mensen’ dat dieren soms menselijk gedrag vertonen en in ‘Buiten gebeurt het’ schrijft hij waar je moet zijn voor de mooiste natuurervaringen in het betreffende seizoen.

Verwacht geen al te grote diepgang van dit boek. Het lijkt vooral te willen enthousiasmeren om de natuur in te gaan en daar zelf van alles te beleven. Daar is Postma wat mij betreft zeker in geslaagd. Hoewel het boek voor lezers van nagenoeg iedere leeftijd aansprekend zal zijn, lijkt het zich toch vooral te richten op pubers en jongvolwassenen.

Dat blijkt al uit de lay-out, die erg losjes aandoet, aan de vele verschillende lettertypen en -kleuren die worden gebruikt (ik vind dat wat rommelig) en uit het feit dat hij, vooral in zijn survival-rubriek, vaak aanspoort om zelf spannende, padvinderachtige, activiteiten te doen in de natuur.

Postma verwijst voor die activiteiten naar video’s op zijn website, waar hij voordoet hoe je het kunt uitvoeren. Dat is een leuke manier om hetgeen in het boek wordt verteld, aanschouwelijk te maken.

Het is een echt ‘browse-boek’, omdat de verhalen los van elkaar staan en vaak niet meer dan één à twee pagina’s beslaan. Er zit, behalve de reis door de seizoenen, ook geen echte volgorde in. Daardoor nodigt het uit om zo nu en dan een paar bladzijden te lezen, zonder bij het begin te hoeven beginnen. Postma lijkt dit bewust zo bedoeld te hebben, want in de inleiding zegt hij dat hij hoopt dat struinen door dit boek net zo’n feest is als struinen door de natuur. Ik vond het wel een feestje.

Ronald Klingers, 7 december 2016