Donderdag 23 september 2004 – Wilck-slechtvalk uit Lapland
Er valt veel regen, nu en dan tussen de waterval door wat gevogeld. Woensdag via De Wilck (1 grote zilverreiger) een uurtje Starrevaart. Massa’s slob- en krakeenden, 5 bonte strandlopers en 2 zwarte ruiters. Toen ik voor de donkere lucht uit de hut uitvluchtte, vloog een juveniele (bruine) slechtvalk laag over de plas van oost naar west.
De laatste tijd zie ik in De Wilck en op de hoogspanningsmasten langs de Vierheemskinderenweg geen slechtvalk(en) meer. ‘k Ben benieuwd of het Wilck-mannetje, dat we toch al dachten gezien te hebben, in zijn oude revier zal overwinteren of dat hij ergens anders naartoe gaat. Hij mist waarschijnlijk zijn vaste partner die begin dit jaar dood is gevonden (zie Vogeldagboek van 14 januari).
Intussen bericht ontvangen van Peter van Geneijgen van de Werkgroep Slechtvalk Nederland. Hij heeft onlangs de restanten van het Wilck-vrouwtje in Naturalis bekeken en schreef me: “Ze was bijna klaar met de handpenrui. Alleen handpen 10 (de laatste) moest nog geruid worden. De groeiende pennen (handpennen 8, 9 en 1) ontwikkelden zich normaal wat een aanwijzing is voor een plotselinge dood (geen langdurige ziekte of onderconditie)”.
“De rui-timing kan een goede aanwijzing zijn voor de herkomst. Vogels in noordelijke gebieden ruien later dan in zuidelijke. Jouw valk is eind december/begin januari doodgegaan. Ze zou haar rui anders in de loop van januari voltooid hebben. Dit komt overeen met de rui van slechtvalken die hun broedgebieden boven de poolcirkel hebben: Lapland! Kan zowel Zweden, Finland als het Russische schiereiland Kola zijn”.
Peter heeft ook DNA-materiaal meegenomen, “vooral bedoeld voor een studie naar de verwantschap tussen verschillende Europese populaties. Misschien dat een vergelijking met Zweedse monsters ooit een nauwkeuriger herkomstgebied kan opleveren maar voorlopig blijft het dus even bij Lapland”.
Vanmorgen even naar buiten geweest. Kort voor de regenval deze foto’s in De Wilck gemaakt van bekende poldervogels, een volwassen (want wit voorhoofd) blauwe reiger en een vrouw wilde eend.
Wilde eend (Anas platyrhynchos – Mallard; female)