zijn prooi naar binnen te laten glijden door hem uit het water te tillen,
maar de snoek (Esox lucius – Pike) is te groot, te zwaar.
Maandag 26 februari 2007 – Snoek een maatje te groot
Wat bezielt zo’n aalscholver om een vis op te willen slokken die bijna net zo groot is als hijzelf? Onervarenheid (het was nog geen adulte vogel)? Gewoon de eerste de beste vis onder water gepakt die hij zag en dat bleek een forse snoek te zijn?
In elk geval was het vanmorgen een spectaculair gezicht om de strijd te zien tussen een aalscholver en een snoek. Na een gevecht van ten minste tien minuten gaf de schollevaar het op: hij kreeg de snoek niet naar binnen en liet hem los.
Vrouw sijsje (Carduelis spinus – Eurasian Siskin; female) vrijdag in Zwammerdam.
Het moet de aalscholver erg veel kracht hebben gekost: telkens kwam hij mij de snoek in zijn snavel bijna helemaal het water uit om hem naar binnen te werken. Maar de roofvis was te groot en te zwaar, het lukte niet.
De snoek zal zo’n zestig centimeter geweest zijn. Een aalscholver is circa negentig centimeter, op de foto is te zien dat de snoek ongeveer tweederde van de vogel is.
Een paartje brilduikers (Bucephala clangula – Goldeneye) vanmorgen op een woelige Starrevaart.
‘Oogcontact’ tussen aalscholver en snoek.
Kokmeeuw (Larus ridibundus – Black-headed Gull) kijkt de kunst van het ‘visjes’ vangen af!
Waarschijnlijk heeft de aalscholver geluk gehad: als hij de snoek had doorgeslikt, zou hij wellicht gestikt zijn. En de snoek? Flink gewond door de snavel van de aalscholver en hevig door elkaar geschud. Lot onbekend.
Waarnemingen vandaag o.a.: Zwetpolder 2 grote zilverreigers, Meeslouwerplas 1 waterral. Starrevaart: geoorde fuut 1, tafeleend 65, brilduiker 4 man en 9 vrouw, kluut 1, scholekster 225, goudplevier 280, grutto 290 (waarschijnlijk allemaal IJslandse), tureluur 2, zwarte ruiter 4, bonte strandloper 3.