Donderdag 3 augustus 2006 – Spin in tijgervelletje
De eerste spatjes vielen al toen ik haar ondersteboven – dat is haar gewoonte – zag hangen. Haar web bevond zich in lang gras, een eindje boven de grond. Met haar grote lijf van zo’n 2 cm is het een van onze grootste spinnen. En mooi dat ze is in haar tijgervelletje! Al kan je beter spreken van een wespenvel.
De wespspin (soms onjuist wespenspin of tijgerspin genoemd), is sinds een kwart eeuw bezig met een opmars in ons land. Deze warmteminnende en voor mensen ongevaarlijke wielwebspin komt vooral voor in het (zuid)oosten: Limburg, Brabant, Gelderland met elders incidentele vindplaatsen.
Deze spin zat in natuurgebied Lentevreugd in Wassenaar, een schitterend nieuw natuurgebied tegen de duinen. De afgelopen dagen waren daar diverse wespspinnen gesignaleerd. Mannetjes zijn veel kleiner en worden niet zo makkelijk waargenomen.
De onderkant van de wespspin (Argiope bruennichi – Wasp Spider; female bottom).
Een kenmerkend plaatje in het Hollandse veenweidegebied: boerenzwaluw (Hirundo rustica – Swallow) tussen de koeien. Zaterdag langs het Spookverlaat.
Hoewel je weet waar je moet kijken, duurde het toch nog lang voordat ik er een ontdekte. Eerst scheen de zon nog en vloog er van alles, zoals een al op kleur komend jong mannetje geelvlekheidelibel. Ook een Noordse winterjuffer, beide helaas niet kunnen fotograferen.
De lucht betrok al door de aankomst van een nieuwe regenstoring toen ik een glinstering van haar web opving en haar onderkant zag. Gelukkig bleef het droog genoeg om de dame te portretteren.