Dinsdag 16 september 2003 – Grijze goudplevier
Zo’n lichte goudplevier had ik nog nooit gezien. Zaterdagmiddag zat een groepje van 7 goudplevieren aan de rand van De Wilck, in Polder Nieuw-Groenendijk. Alle plevieren waren óf juveniele vogels óf in winterkleed want de kenmerkende zwarte buik en borst van het zomerkleed waren verdwenen. Overigens zijn nog niet alle vogels al in winterkleed, maandag zag ik op de Starrevaart nog goudplevieren met flink wat zwart op hun buik.
Zodra je een afwijkende vogel ziet, moet er een automatisch alarm afgaan: er kan altijd sprake zijn van een bijzondere vogel. Deze lichte plevier leek echter precies op de 6 andere goudplevieren, zelfde grootte, snavel even lang, oogstreep even vaag, even hoog op de poten. Kortom, het moest wel een goudplevier zijn, alleen dan een heel lichte vorm.
Gelukkig kon ik enkele foto’s maken van de lichtgetinte goudplevier (Pluvialis apricaria – Golden Plover; on the right with grey feathers) naast een ‘gewone’ goudplevier, waardoor duidelijk te zien is dat de vogels qua formaat en andere eigenschappen gelijk zijn.
Nog een foto van de grijze goudplevier (Pluvialis apricaria – Golden Plover; grey form).
Thuis de boeken erbij gesleept en nog wat rondgevraagd om zeker te zijn dat het om een goudplevier ging. Andere soorten die in ‘aanmerking’ zouden kunnen komen, waren zilverplevier, morinelplevier, Aziatische (‘kleine’) goudplevier en Amerikaanse goudplevier. Al snel kon ik deze soorten schrappen.
De belangrijkste verschillen: een zilverplevier heeft een zwaardere snavel, een juveniele morinelplevier is kleiner, heeft opvallende lichte wenkbrauwstrepen en een lichte streep over de borst en een juveniele Amerikaanse goudplevier heeft een duidelijke wenkbrauwstreep en een zwartachtige kruin. De meeste overeenkomsten zijn er met een juveniele Aziatische plevier. Deze vogel is echter kleiner, heeft een duidelijke vlek in de oorstreek, ook een duidelijker gele wenkbrauwstreep en donkerder kruin dan bij een goudplevier.
In de ‘gewone’, overigens prima, vogelgidsen als de Jonsson, Svensson en Kist wordt niet gerept over een lichte vorm. Wel in twee boeken die vogels gedetailleerd beschrijven. De DBA-Kenmerkengids schrijft over de adult winter/juveniele Amerikaanse goudplevier: grijze algemene indruk, soms ook bij goudplevier. En in Vogeldeterminatie van Harris e.a. staat: Zeer grijze goudplevieren komen nu en dan voor. Kortom, een bevestiging van het feit dat ik een grijze goudplevier heb gezien.