Donderdag 14 augustus 2003 – Schel fluitje: een ijsvogel!
Een schelle kreet die me echter als muziek in de oren klonk: ijsvogeltje in de buurt! Ik fietste langs het plasje bij de parkeerplaats van de Starrevaart toen ik de vogel hoorde. En ook snel ontdekte: zij (basis van de ondersnavel was licht, niet duidelijk rood wat hét kenmerk van vrouw is; maar ook niet zwart, kenmerk van de man) zat verscholen in de begroeiing tegen de parkeerplaats. Na een kleine poetsbeurt vloog de vogel als de bekende blauwe flits het riet in. Een prettige waarneming, het was al bijna een jaar geleden dat ik in Nederland een ijsvogel had gezien. Boven het plasje nóg een blauwe schicht, een hemelsblauwe grote keizerlibel. Langs het ‘vlinderpad’ een tiental paardenbijters.
Verkeerd licht, verkeerde takken, de ijsvogel (Alcedo atthis – Kingfisher, female) was niet scherp op de foto te krijgen.
Wellicht door de harde wind waren er weinig vogels op de Starrevaart, ook geen lepelaars. Op het eilandje nog wel de bonte strandloper en de grasparkiet. Twee tureluurs en twee zwarte ruiters. In de Zwet- en Groote Blankaartpolder weer een (waarschijnlijk dezelfde als de afgelopen dagen) grote zilverreiger
Oeverloper (Actitis hypoleucos – Common Sandpiper) bij de Starrevaarthut.
Volwassen bergeenden hebben een fraai verenkleed, bij juveniele bergeenden (Tadorna tadorna – Shelduck, juvenile) is de aanstaande kleurenpracht al goed zichtbaar. De combinatie van de bruine jeugdveren en het wit geven de jonge vogels een bijzonder uiterlijk.
Vanmiddag nog eens naar de koekoeken bij de Wilckplas geweest. Er zitten hier, net als vorig jaar, twee van die mysterieuze vogels. Gisteren viel het mij op dat bij de vogel van de ‘bruine vorm’ een duidelijke witte vlek op het achterhoofd te zien was, dat is een onmiskenbaar kenmerk van een jonge vogel. Bij de andere vogel, de grijze vorm, zag ik nauwelijks iets van een witte vlek, zou dat soms een volwassen koekoek zijn? Veel adulte vogels zijn al naar het zuiden vertrokken, hun kroost (dat ze nooit gezien hebben!) volgt pas weken later. Het zou natuurlijk kunnen dat er een jonge én oude vogel zitten.
De bruine koekoek kreeg ik vanmiddag langdurig en van korte afstand te zien, duidelijk de witte vlek. De grijze koekoek zat verder weg, richting geriefbosje en ik kreeg zijn achterkant niet goed te zien. Gisteren had ik witte veerzomen op zijn vleugels gezien, wat wijst op een juveniele vogel. Vanmiddag zag ik dat de bandering op de borst doorliep tot tegen de kop, wat een adulte man uitsluit (heeft een egaal grijze ‘onderkin’) maar een volwassen vrouwtje niet. Kortom, van die grijze koekoek ben ik nog niet helemaal zeker, ik moet snel weer eens gaan kijken.
Juveniele koekoek (Cuculus canorus – Common Cuckoo, juvenile) vanmiddag bij de Wilckplas, duidelijk zichtbaar de witte vlek op het achterhoofd.
Verder bij het plasje, dat steeds droger komt te staan (welke grasspriet snakt trouwens na vele weken droogte niet naar een lekkere bui?), o.a. 24 kemphanen, 1 grote zilverreiger, 2 zwarte ruiters, 14 watersnippen, 1 gele kwikstaart, op het eilandje zat een regenwulp langdurig maar tevergeefs naar zijn maatjes te roepen.