Insecten

Auteur
Dave Goulson

Illustraties
Emily Carter

Vertaling
Joost Zwart

Uitgave
Lannoo 2024
96 pagina’s, 28 x 38 cm, harde omslag
ISBN 978 94 014 1742 6
€ 27,99

Leeftijd
Vanaf 9+

Insecten

Kleine kriebelbeestjes op groot formaat

Dit is weer zo’n mooi uitgevoerd jeugdboek in groot formaat, ditmaal over insecten, uitgebracht door Lannoo. Tekst afgewisseld met paginagrote illustraties, soms zelfs verdeeld over twee bladzijden. Dat geeft deze uitgave body.

Als je nog niet kunt lezen, kun je plezier aan de platen beleven. Met mijn vijfjarige kleinzoon heb ik er een aantal bekeken en er zelf wat bij verteld. Dat ze aansloegen bleek de volgende dag toen hij mij kwam melden dat er een enorm insect op de galerij zat. Met ‘Insecten’ in de hand kwamen we al bladerend tot de conclusie dat het een langpootmug moest zijn. Als je als volwassene de tekst leest, heb je niet het gevoel dat je op een kinderlijke toon aangesproken wordt. De plus bij de leeftijdsindicatie is zeer rekbaar.

In het eerste hoofdstuk lezen we over de evolutie en het belang van insecten. Het zijn indrukwekkende getallen: driehonderd miljoen jaar geleden zoefden ze al door de lucht en voor ieder mens zijn er zo’n 1,4 miljard insecten. In het volgende hoofdstuk krijgen we de definitie van een insect. Aan welke voorwaarden moet een dier voldoen om zich insect te kunnen noemen? De andere hoofdstukken zijn gerangschikt volgens de kennis over de evolutie van insecten. Te beginnen met libellen, juffers en haften om te eindigen met de bijen.

De laatste paar hoofdstukken gaan over ‘het nut van insecten’ en ‘de insecten redden’. Regelmatig spreekt de auteur zijn zorg uit over het voortbestaan van deze dieren en hun belang voor de mensheid. Achterin staan een register, informatie over de schrijver en illustrator en waar je meer te weten kunt komen over insecten.

De illustraties staan meestal op de rechterpagina’s. Op de linker vind je dan eerst algemene informatie over de soortgroep en daaronder een korte beschrijving van elk dier dat is afgebeeld. Je ziet insecten van over de hele wereld en dat maakt dat van een groot aantal alleen de Latijnse naam genoemd wordt. Bij navraag bleek dat van niet-Europese soorten geen officiële Nederlandse naam bestaat.

Soms lees ik in de tekst iets dat ik ook graag afgebeeld had gezien. Wanneer over een lieveheersbeestje gezegd wordt dat de larve er heel anders uitziet dan het volwassen dier, had ik van de larve ook graag een illustratie gezien.

De schrijver, Dave Goulson, is professor biologie aan de universiteit van Sussex en een autoriteit op het gebied van insecten. De illustrator, Emily Carter, is een prijswinnende Britse ontwerpster. Elke plaat is met zorg gemaakt en valt op door de duidelijkheid. In de meeste gevallen zijn de insecten groter afgebeeld dan ze in werkelijkheid zijn.

Heel in de verte zie ik een stoomboot zich klaarmaken. Voor de goedheiligman een tip om een aantal ‘Insecten’ mee te nemen. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen!

Ko Katsman, 25 oktober 2024