Dinsdag 29 april 2003- Winderig Berkheide
Als het zo hard waait, moet je eigenlijk niet in de buurt van de zee komen. Maar ja, er was een mooie zon voorspeld en ik was al een tijdje niet in de duinen geweest. Dus op naar Berkheide, startpunt aan de zuidkant van Katwijk. Het eerste uur had ik spijt dat ik was gegaan, keiharde wind, koud, zand en tranen in m’n ogen, telescoop was niet stil te houden, laat staan het fototoestel, vogelgeluiden verwoeien.
Berkheide, het duingebied tussen de Wassenaarseslag en Katwijk.
Zo vanaf half 9 kwam de beloofde zon en werd alles ineens wat aangenamer. De geluiden van de tientallen nachtegalen klonken warmer, het krassende liedje van de eveneens talrijke grasmussen werd vriendelijker, uit de wind was het zelfs lekker. Wellicht dat de vogels toch ook beschutting zochten, want ‘de oogst’ was erg mager voor een urenlange wandeling. Een paar braamsluipers, wat fitissen en winterkoningen, een eenzame koekoek en torenvalk, en uiteraard spreeuwen, meeuwen en kraaiachtigen, twee boompiepers.
Grasmussen (Sylvia communis) zijn talrijk in de duinen, het zijn mooie,levendige vogels die de hele dag hun liedje zingen.
Een ree schoot weg over een duintop, een roodwangschildpad dobberde op een rustig plekje. In veel plasjes zie je tegenwoordig deze afgedankte exotische schildpadden, gedumpt door ‘dierenliefhebbers’. Terug in de polders van Benthuizen zag ik twee grutto’s een blauwe reiger aanvallen, de grote vogel sloeg op de vlucht. Een lepelaar vloog hoog over.
Roodwangschildpad (Pseudemys scripta) is inheems in Noord-Amerika. In sommige stedelijke omgevingen komt deze meest verkochte sierschildpad ook in Europa voor, vooral in het Roergebied. Nog niet is vastgesteld dat deze schildpad zich hier ook voortplant.
Wel van Europese oorsprong is deze boompieper (Anthus trivialus), deze zat vanmorgen in Berkheide op een duintop.
Salomonszegel of Duinsalomonszegel (Polygonatum odoratum) staat in de duinen volop in bloei.