Apr05_11

Maandag 11 april 2005 – Geoorde Whiskykuifdodaars

Tafeleend110405

Tafeleend (Aythya ferina – Pochard; male) op de Starrevaart.

Toegegeven, dit is een titel die weinig lezers zullen begrijpen. Leen wel, plus nog een paar Zoetermeervogels, en daar gaat het om. Geoorde futen zijn best zeldzame vogels. In ons land broedden volgens de laatste tellingen zo’n vijfhonderd paar, voornamelijk in Noord-Brabant en Drenthe.

Ook op de Starrevaart worden ze regelmatig gezien, onlangs telde ik er nog 11, vandaag 3. Daar broeden ze ook, steeds minder paartjes. Ze hebben dan ook voorkeur voor wat ondiepere plasjes. Op Zoetermeers grondgebied zie je ze al bijna helemaal niet. Tot gisteren, toen Leen er 3 zag op de Noordhovense Plas. Ter ere van Leens ontdekking noem ik dit drietal Noordhovense Geoorde Whiskykuifdodaars. (PS: vraag me svp niet om uitleg, een goed verstaander….)

Geoordefuten110405

Drie geoorde futen (Podiceps nigricollis – Black-necked Grebe) op de Noordhovense Plas, vanmiddag met zijlicht heel lastig te fotograferen.

Vanmorgen was ik al vroeg bij de Starrevaart. Tussen de parkeerplaats en de Meeslouwerplas 2 zingende zwartkoppen, 1 krijsende waterral, een beschaafd snorrende snor, 2 staartmezen en op de plas 2 dodaarzen. Ook ten oosten van de uitkijktoren een snor evenals langs de ka naar de hut. Drie snorren op één dag is helemaal niet verkeerd, alleen de torensnor liet zich zien.

Rietzanger110405

Ineens zijn er volop rietzangers (Acrocephalus schoenobaenus – Sedge Warbler), ze vertonen zich echter nog niet goed.

De blauwborsten zongen wel en gingen soms even leuk aan een rietstengel hangen, maar erg uitgebreid mocht ik ze vandaag niet bekijken. 2 langs de noordkant en 2 langs de oostzijde van de Starrevaart. Daar ineens ook 5 rietzangers en 2 langs de noordkant, die zijn dus volop terug uit het zuiden.

Verder o.a. nog 2 dodaarzen, 1 staartmees in het riet, 2 man en 3 vrouw brilduiker, 5 man en 3 vrouw rosse stekelstaart, 1 zwartkopmeeuw waarvan de kap nog niet geheel zwart was, 3 zwarte ruiters, 1 man bruine kiekendief en 490 grutto’s waarvan de helft IJslandse en 3 geringde vogels.

In onze tuin broedt een merel, heb ik al eens geschreven. Er zit ook steeds een groep van zo’n vijftien huismussen (nog niet in de nestkasten) en een paar heggenmusjes. Nu valt het me op dat pa merel steevast de heggenmussen uit de tuin verjaagt en de huismussen volledig met rust laat. Ik zou niet weten waarom.