Dinsdag 8 november 2005 – Roodborsttapuit hibernans
Veel vogelsoorten verschillen soms flink van Noord tot Zuid en van Oost tot West. Vaak krijgen vogels dan een ‘eigen’ naam, zoals Spaanse of Italiaanse mus. Of witkopstaartmees in Scandinavië als de kop van de mees een heel seizoen zuiver wit blijft, of Noordse en Russische kauw enz. enz.
Tussen al die vormen bestaan uiteraard overgangsgebieden want de natuur houdt zich niet aan mensengrenzen. Roodborsttapuiten vormen ook zo’n lastige groep, vooral jonge vogels en vrouwtjes in de winter.
Aziatische, Kaspische, Canarische en twee soorten Europese roodborsttapuiten, de Saxicola rubicola rubicola op het vasteland tot de Kaukasus en de Saxicola rubicola hibernans in Groot-Brittannië en de westelijke Europese kusten. Met tal van tussenvormen…
Vanmiddag een dik uur in het Buytenpark het november onwaardige maar heerlijk zwoele weer door mijn hoofd laten waaien. (Terzijde: een lezer uit het noordelijke puntje van Noorwegen meldde gisteren dat het daar nog boven nul is en er ook geen sneeuw is gevallen.)
In het park heb je met dit weer grote kans op een roodborsttapuit, vanmiddag zaten er twee. Over de vogel die ik op de foto heb gezet hoeft geen enkele twijfel te bestaan: alle onderdelen zijn volledig gekleurd, oranjeachtig, dus een hibernans.
Een ‘Britse’ roodborsttapuit (Saxicola rubicola hibernans – European Stonechat) vanmiddag in het Buytenpark. Omdat de lichte kraag aan de zijkant van de kop nog wat vaag is, vermoed ik een 1kj vogel (dit jaar uit het ei gekomen).
Terugkomend op die witte zwammen van gisteren: dat waren rookzwammen (Bjerkandera fumosa – Big Smoky Bracket). Heb er een stukje van afgesneden waardoor een kenmerkende donkere rand zichtbaar werd. Hieronder nog twee zwammen uit het Buytenpark.
Dikrandtonderzwam (Ganoderma australe – Southern Bracket). Lijkt op platte tonderzwam maar daarvan kan je de korst indrukken en een dikrandtonderzwam is keihard.
Verse gele heksenboter (Fuligo septica var. flava – Scrambled Egg Slime; Troll Butter). Deze slijmzwam wordt later donkerder van kleur en steviger van massa, maar vanmiddag was het nog dunner dan pap en het had een onaangename bittere en zure geur. ‘k Heb het maar niet geproefd…