Feb05_07

Maandag 7 februari 2005 – Liefdesschijngevechten

Vandaag geen spectaculaire dingen beleefd. Als het om het veroveren van vrouwenharten gaat, zijn dieren heel wat rechtstreekser dan mensen: ze rammen hun rivalen meteen in elkaar. Heb je wel eens meerkoeten zien vechten – en voor zover ik het heb kunnen waarnemen doen de vrouwen ijverig mee: ze gaan met hun staart op het water staan en delen rotschoppen uit. Het gaat er zeer heftig aan toe. Vandaag heb ik een paar keer naar zo’n strijdlustig tafereeltje staan kijken.

Nonnetje070205

Slapende man nonnetje (Mergellus albellus – Smew; male) midden op de Starrevaart.

Woerden doen het anders: die zitten elkaar achterna. Vanmiddag zag ik twee mannen wilde eenden als een dolle rondjes draaien waarbij ze probeerden de krul uit de staart van hun voorganger te trekken. En de vrouwtjes: die grondelden rustig door! Zo beginnen de hormonen, zeker op zo’n fraaie lichtbevroren winterdag als vandaag, steeds sterker op te spelen. Op de Benthuizer Plas was een paartje brilduiker aan het baltsen.

Lepelaar070205

Een ook al slapende lepelaar (Platalea leucorodia – Spoonbill) – maar die heeft waarschijnlijk een verre reis achter de rug.

Op de Starrevaart zag ik de eerste lepelaar van dit seizoen, de vogel was gisteren ook al gesignaleerd. Ook present is weer de Hamble-Pointscholekster. De vogel is op 13 december 1999 als adult geringd in Hamble Point, Hampshire, Engeland. Enkele maanden later, in februari 2000, zag ik hem voor het eerst op de Starrevaart, sindsdien is het een vaste verschijning op de vogelplas.

Krooneend070205

Oogverblindend rood is de kop van een man krooneend (Netta rufina – Red-crested Pochard; male, right), hier naast een man wilde eend (Anas platyrhynchos – Mallard). De krooneend sliep de meeste tijd, soms ging zijn kennelijk vermoeide kop even omhoog. Na een kwartier liet hij zich wegjagen door een meerkoet en verdween hij uit mijn gezicht.

Scholekster_Hamble070205

De Hamble-Pointscholekster (Haematopus ostralegus – Eurasian Oystercatcher), voor het zesde jaar aanwezig op de Starrevaart.

Daar zaten verder o.a. 2 geoorde futen, de man grote zaagbek (zou hij ooit nog weggaan?), 2 man en 3 vrouw grote zaagbekken, 2 grutto’s en 9 zwarte ruiters. Op het plasje bij de parkeerplaats 1 dodaars, op de Meeslouwerplas ook 1 dodaars en 1 man krooneend. In De Wilck 2 slechtvalken.