Woensdag 25 mei 2005 – Insectenwarmte
Vandaag kon ik slechts een paar uurtjes op stap. Met stijgende temperaturen is het ’s middags meestal niet zo best vogelen en ik heb dan ook weinig ‘beleefd’. De insecten vonden de warmte duidelijk lekker en waren overal. Het aantal grutto’s op de Starrevaart stijgt snel, zo’n 110, er stonden ook zo’n 90 wulpen en er zwommen 3 mannen rosse stekelstaart tegen het oostelijke riet. Ben benieuwd of ze er (weer) gebroed hebben. De ijsvogels waarschijnlijk niet, je ziet er geen, ook niet bij de Amaliahut. Zou die koude maartse week ze de das hebben omgedaan?
Vrouw landkaartje (Araschnia levana levana – Map Butterfly; female) vanmiddag bij de Meeslouwerplas. Het is een vlinder van de lentegeneratie, de zomerlandkaartjes zijn veel donkerder. Het is een vrouwtje, o.a. te zien aan het grote (achter)lijf en aan de kleine vlekken (mannetje grotere vlekken) langs de vleugelrand.
Lantaarntjes (Ischnura elegans – Blue-tailed Damselfly) zijn op het ogenblik langs watertjes zeer talrijk. Ze danken hun naam aan de lampion aan het einde van hun verder geheel donkere, lange achterlijf.
Dagpauwoog (Inachis io – Peacock) maakt een andere het hof, voor zover ik dat kon beoordelen zonder succes.
Op de eilandjes in de Benthuizer Plas zaten vanavond drie gele kwikstaarten (Motacilla flava – Blue-headed Wagtail; male), op de foto een felgeel gekleurde man.
* Gisteren vroeg ik mij af waarom een zwavelzwam in het Engels ‘Chicken of the Woods’ wordt genoemd. In het door Hans Adema uit het Engels vertaalde kookboek ‘Paddestoelen, alle soorten van A-Z’ staat dat de zwam enigszins naar kip smaakt. En in een e-mail uit de VS schreef Anton Baudoin vandaag dat een ‘rijpe’ zwavelzwam, die in het Engels ook Sulphur Shelf wordt genoemd, inderdaad doet denken aan wit kippenvlees.
* In Vogeldagboek van 16 mei schreef ik bij een foto dat het een puntbijvlieg was. Die leek er wel op maar het was een fluweelzwever.